Društvene igre čuvaju mozak

Puzle, igranje šaha, kartanje i slične društvene igre možda ne mogu usporiti proces starenja mozga, ali ga mogu da ga zaštite na drugi način.
Društvene igre čuvaju mozak
Foto: Pixabay
Kada je reč o mozgu, istraživači su davno došli do zaključka da je on zdraviji što ga više koristimo. Najnovijim istraživanjem došlo se do zaključka da aktivnosti koje zahtevaju mentalnu angažovanost mogu da pomognu mozgu da se odupre demenciji kasnije u životu. 
 
U najnovijoj studiji, starije osobe koje su izjavile da su tokom života uživale u društvenim, igrama imale su manju verovatnoću da obole od mentalnih bolesti u odnosu na druge starije osobe. Naime, ovi ljudi su pokazali u standardnim testovima mentalne oštrine da imaju bolje moždane performanse u odnosu na ljude koji nisu igrali društvene igre. 
 
Najnovija studija obuhvatila je skoro 500 starijih osoba u Velikoj Britaniji koje su radile isti test inteligencije i to 11 godina u kontinuitetu. Počevši od 64 godine života, one su odgovarale na pitanja o tome da li se bave intelektualno stimulativnim aktivnostima, kao što su rešavanje zagonetki, igranje društvenih igara ili čitanje. 
 
Naučnici su zaključili da ovo isto važi i za decu i mlađe osobe, prenosi Health24.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.