Istorijska odluka suda: Deca moraju da rade, a ne da budu izdržavana

Italijanski sud doneo je po mnogima istorijsku presudu i presudio da deca, kada se za to steknu uslovi, moraju da rade, a ne da doživotno budu izdržavana.
Naime, to je protivno zakonu koji predviđa obavezu roditelja da izdržavaju i decu koja su diplomirala, a nemaju posao,
 
Presuda je usledila na tužbu koju je podnela jedna majka protiv bivšeg muža jer je odbio da i dalje izdržava (plaća alimentaciju) za sina koji je završio fakultet i ima više od 30 godina.
 
U odluci suda se kaže da pored prava postoje i obaveze, jedna od njih je i da deca kao i roditelji moraju da rade a ne da "do penzije žive od alimentacije".
 
"Izdržavanje od strane roditelja nije životno osiguranje", odredio je sud i poručio mladima da traže posao i da ne čekaju da nađu onaj koji im se dopada.
 
Mnogi odluku suda označavaju kao istorijsku jer prekida raširenu tradiciju u Italiji da deca ostaju da žive sa roditeljima i nakon što napune 34 godine i da ih izdržavaju ne samo roditelji, već često baba i deda.
 
Mediji podsećaju da je sada potraga za poslom u Italiji često "titanski napor", ali da to naravno ne opravdava mlade ljude koji bi do penzije ostali sa roditeljima i živeli od njihovog novca.
 
Mladi Italijani u proseku tek oko 30. godine napuštaju roditeljski dom da bi živeli sami, a primera radi, u Nemačkoj i Francuskoj idu sa 23 godine, u Švedskoj prosečno već sa 18, a u Finskoj u 21. godini.
 
Mladi Italijani ostaju da žive sa roditeljima čak i kada počnu da rade i takvih je, prema statističkim podacima, čak 66 odsto od 18 do 34 godine.
  • nemocna

    18.08.2020 18:43
    kako
    da sina od 28 godina nateram da se zaposli?
  • Rock

    18.08.2020 11:34
    Srodna tema
    Nije direktno povezano, ali kod nas, u Novom Sadu, je trend da cerke a jos cesce sinovi i u cetrdesetim zive sa mamicama koje im kuvaju, peru, titraju. Pa se pitamo zasto su nezenje i neradnici. Sve to treba ako ne studira sa 18 na ulicu. Idi rmbaci, snalazi se, prezivljavaj, napravi nesto od sebe! Ne znam kako mogu odrasli ljudi da se kriju od zivota pod maminom suknjom.
  • BojaNS

    18.08.2020 10:24
    Džordž u dvomedju Frenk i Estel! Bravo 021! Pozdrav za Seinfeld fanove!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom