Deca čiji su roditelji zaposleni brže se razvijaju

Za razliku od dece čije majke su domaćice, deca zaposlenih majki brže napreduju, rezultat je istraživanja Univerziteta Oksford i Londonske škole ekonomije.
Deca čiji su roditelji zaposleni brže se razvijaju
Foto: Pixabay
Svakodnevni odlazak u vrtić ili kod bake i deke poboljšava veštine poput govora, socijalne interakcije ili samostalnog odevanja, piše The Times.
 
Naučnici su sproveli testove na četiri razvojna područja, a deca čiji su roditelji zaposleni postizala su do 10 odsto bolje rezultate.
 
"Ovo bi trebalo da umiri roditelje i uveri ih da ostavljanje dece u vrtiću neće negativno uticati na njihov razvoj", rekao je Lorens Rup sa Oksforda, jedan od autora studije.
 
Zaključili su da su deca izložena stimulativnijim aktivnostima kad su sa drugom decom, a poboljšala im se i motorika.
 
"Čini se da veza između roditelja i deteta nije tako ključna, pogotovo ako je roditelj umoran, nezadovoljan ili pod stresom", rekao je Rup.
 
U idealnim uslovima roditelji rade i zarađuju dovoljno, naglasio je, pa tako dete može da učestvuje u većem broju aktivnosti koje pozitivno utiču na razvoj. Ovo istraživanje umirilo je savest mnogih roditelja koji ne mogu da budu kod kuće sa svojom decom.
 
Kako su istakli autori studije, važno je obezbeditii majkama fleksibilno radno vreme i naravno kvalitetne vrtiće.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.