Istraživanje: Većina majki u Srbiji ima osećaj da će "pući"

Dve trećine majki u Srbiji jednom ili više puta nedeljno ima osećaj da će "pući" od količine posla, stresa i obaveza koje su preuzele na sebe, dok polovina njih u tim trenucima ima kome da se obrati za emotivnu i logističku podršku, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Centra za mame o uticaju pandemije na majke.
Istraživanje: Većina majki u Srbiji ima osećaj da će "pući"
Foto: Pixabay
Istraživanje je pokazalo da se 72,2 odsto majki često oseća usamljeno, kao i da je kod 65,5 odsto pandemija loše uticala na njihovo mentalno zdravlje.
 
"Više od polovine ispitanih mama ne pronalazi vreme za aktivnost u kojoj uživa, kao ni za samostalnu fizičku aktivnost, što između ostalog dovodi do toga da zabrinjavajući broj njih oseća kao da će pući i da im je potrebna psihološka pomoć", rekla je direktorka Centra Jovana Ružičić.
 
Ispitanice su u 20,9 odsto slučajeva rekle da je partner više bio uključen u obaveze oko doma i dece, dok je više od 60 odsto njih reklo da se njihova količina posla i obaveza povećala.
  • Марјан

    10.03.2021 13:07
    Разлози за, како кажете "пуцање" и код жена и код мушкараца су често последица нерационалног понашања и нерационалног начина размишљања. На пример родитељи пошто-пото уписују децу на спорт, музичку школу, приватне часове, додатни страни језик итд. Деца преоптерећена, немају времена за необавезну игру тј.клааично детињство.
  • Prijatelj

    10.03.2021 10:35
    Poenta je da muški slabo pomažu oko dece, a eto i oko sredjivanja kuća i sl. To je prosto tako na Balkanu. Opet, ko se odluči da ima decu, mora biti spreman/na da neće biti sve baš lako i opušteno. Deca iziskuju puno energije i vremena, a život dodatno uopšte bije blag prema nama naročito ovde.
  • Neko

    10.03.2021 10:11
    Činjenica je da su svi građani ugroženi i da smo svi različiti, pa tako i podnosimo drugačije. Ipak, nije isto u svemu ovome, zaposlenim ženama bez dece, ili sa jednim, dvoje i troje i više. Inače, je svaka žena u Srbiji svesno izabrala da rodi jedno ili više dece i odgovorno izvede na put, znajući da retko ima podršku bilo koga, društva uopšte. Sve je zakazalo, pa tako u nevolji, stanje bude još gore, nažalost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom