Belgija dobila kutije za ostavljanje neželjenih beba, ideja podelila javnost

Iako se ideja ne sviđa svima, poslednjih decenija pokazala je delotvornost u SAD-u i Južnoj Koreji, pa su kutije za ostavljanje neželjenih beba stigle i u Belgiju.
Belgija dobila kutije za ostavljanje neželjenih beba, ideja podelila javnost
Foto: Pixabay
Pre nekoliko meseci u Briselu je postavljena prva takva kutija koja omogućuje majkama da odlože svoje novorođenče na sigurno mesto i tako ga povere socijalnim službama na potpuno anoniman način.
 
"Dopustite majkama u nevolji da svoju novorođenčad ostave na sigurnom i sprečite da žene u nesigurnoj socijalnoj ili psihološkoj situaciji napuštaju svoju decu na opasnim javnim mestima", apelovalo je udruženje "Corvia", koje je u septembru 2020. dobilo dozvolu za postavljanje jedne takve kutije u belgijskoj opštini Evere.
 
Ideja se rodila tri godine ranije, po uzoru na onu koju je osmislio jedan južnokorejski pastor. Ali planove je tada pomrsio gradonačelnik, koji ju je zabranio na dan kad je trebalo da bude postavljena, uveren da bi inicijativa mogla podstaći mlade roditelje da napuste decu. 
 
Međutim, nakon trogodišnjeg postupka pred Državnim većem, predstavnici udruženja "Corvia" konačno su dobili slučaj. Tako od oktobra 2020. roditelji u nevolji svoje bebe mogu ostaviti u kutijama veličine prozora. 
 
Obaveštenje automatski dolazi predsedniku udruženja, koji obaveštenje o ostavljenoj bebi šalje lekaru. Nakon pregleda u bolnici, dete se smešta kod udomitelja koji će se brinuti o njemu. Poštuje se anonimnost roditelja, koji imaju rok od dva meseca da se predomisle. 
 
 
Ova kutija za bebe nije novost. Slična je postavljena pre 21 godinu u Antverpenu. U proseku se u njoj nađe jedna beba godišnje. Nemačka i Švajcarska imaju sličan sistem, dok je u mnogim zemljama napuštanje dece protivzakonito.

Teme

bebe
  • E

    07.06.2021 06:33
    S
    Dobra ideja, mislim da nije nova , to je bilo i u davno vreme .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.