Bolnička pravila za porodilje iz 60-ih: Ne jedite čokoladu i ne dojite pred muškarcima

Popis pravila iz 1968. godine opisuje koliko se praksa u porodilištima promenila do danas.
Bolnička pravila za porodilje iz 60-ih: Ne jedite čokoladu i ne dojite pred muškarcima
Foto: Pixabay
Naime, u uputstvima za majke jedne bolnice u Severnoj Karolini u SAD-u popisana su opšta pravila, pravila za dojenje i dva dodatna pravila za mame koje bebe hrane na bočicu.
"Ni jednom posetiocu nije dopušteno da boravi na spratu ili u sobama tokom dojenja, uključujući oca", stoji u pravilima.
Majkama je bilo dopušteno da drže dete samo tokom dojenja, što znači četiri puta dnevno - dva puta ujutro i dva puta uveče.
 
"Tokom prva 24 sata dopustite bebi da sisa samo pet minuta", piše u nastavku.
 
Takođe je objašnjeno da će bebe biti izložene od 14:30 do 15:30 i od 19 do 19:45 časova, a na majke se apeluje da ne traže da vide bebu u bilo koje drugo vreme.
 
Uputstva su majke dobijale prilikom porođaja. U njima se pacijentkinje mole da ne puše dok je beba u sobi, kao i da ne sede na krevetu.
 
Ono što je najviše šokiralo moderne mame je popis zabranjene hrane. Naime, dojiljama se savetovalo da ne jedu čokoladu, sirove jabuke, kupus, orašaste plodove, jagode, trešnje, luk ili kolač od kokosa.
  • Kretenizam

    26.01.2022 15:46
    U Srbiji ni danas nije bolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom