Studija: Igra s lutkama razvija emocionalnu inteligenciju deteta

Prema istraživanju, igranje s lutkama može pomoći u razvoju emocionalne inteligencije dece.
Studija: Igra s lutkama razvija emocionalnu inteligenciju deteta
Foto: Pixabay
Tim neuronaučnika sa Univerziteta u Kardifu objavio je najnovije nalaze iz studije koja istražuje kratkoročne i dugoročne uticaje igre lutkama na razvoj deteta.
U drugoj godini istraživanja, istraživači su analizirali važnost onoga što deca govore dok se igraju. Otkrili su da deca tada vode računa o tuđim mislima i emocijama i tako vežbaju društvene veštine koje mogu da koriste u interakciji s ljudima u stvarnom svetu, a koje takođe mogu biti potencijalno korisne za celokupni emocionalni razvoj. 
"Kada deca stvaraju imaginarne svetove i igraju uloge s lutkama, najpre komuniciraju naglas, a zatim internaliziraju poruku o tuđim mislima, emocijama i osećajima. Ovo može imati pozitivne dugotrajne efekte na decu, na primer po pitanju povećanja stope društvene i emocionalne obrade i izgradnje društvenih veština poput empatije koje se mogu internalizirati kako bi se izgradile i formirale doživotne navike", komentarisala je istraživanje dr Sara Gerson.
 
Prema globalnom istraživanju, od 15.000 mama i tata dece od tri do deset godina, 91 odsto je empatiju ocenilo kao ključnu društvenu veštinu koju bi želeli da imaju njihova deca. Međutim, samo četvrtina je svesna da igra lutkama može pomoći njihovoj deci da je razviju. 
 
"Pokazalo se da dete, dok se igra s lutkama, razmišlja o tuđim mislima i emocijama. To je dosta važno za interakciju s drugim ljudima i snalaženje u raznim društvenim situacijama. Važno je za sklapanje i održavanje prijateljstava i učenje", dodala je dr Gerson. 
 
Istraživanje Univerziteta Kardif sugeriše da igra lutkama može deci biti prilika da oponašaju scene i interakcije iz njihovog svakodnevnog života. Kao rezultat toga, lutke im mogu pružiti izlaz da rekreiraju ono što su videli i čuli kod kuće, u parku, vrtiću i školi, kao i da uvežbaju veštine koje mogu koristiti u stvarnim društvenim situacijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom