Psiholog rešava nedoumicu: Kako odgovoriti detetu na pitanje da li uskršnji zeka zaista postoji

Odlazite na uskršnji ručak i odjednom čujete to strašno pitanje: "Da li je uskršnji zeka stvaran" Kako se poneti u ovoj situaciji?
Psiholog rešava nedoumicu: Kako odgovoriti detetu na pitanje da li uskršnji zeka zaista postoji
Foto: Pixabay
Deca su obično vrlo dobra u razlikovanju stvarnog od nestvarnog. Ali uskršnji zeka, Deda Mraz i Zubić vila likovi su koji predstavljaju čistu nevinost i detinjstvo. Oni decu uče iskazivanju zahvalnosti darivanjem i dobrom ponašanju, piše Džo Adetunji za The Conversation.
Proces tokom kog dete saznaje istinu može biti važno iskustvo učenja. Postavljanje pitanja postoji li uskršnji zeka razvija njegove veštine kritičkog mišljenja. Koliko god se neugodno osećali, to treba podržavati.
Dakle, šta odgovoriti detetu, a da ne uništite magiju i ritual Uskrsa?
 
Ako je vaše dete nesigurno, pažljivo ga saslušajte i pustite da vas vodi. Nemojte odgovoriti na pitanja na jednostavan i direktan način. 
 
"Možeš li mi reći zašto misliš da nije stvaran", jedno je od kontrapitanja koje možete postaviti svom detetu.
 
Kada deca nauče da će ih roditelji uvek slušati, shvatati ozbiljno i odgovarati na njihova pitanja najbolje što mogu, to će ojačati vašu vezu i izgraditi povžerenje.
 
Neka deca možda se pitaju postoji li uskršnji zec jer su čula da druga deca postavljaju to pitanje. Mogli biste reći: "Iako se druga džeca to pitaju, zvuči kao da ti još veruješ da je stvaran. Hajde da vidimo šta će se dogoditi ove godine?"
 
Ako je dete tužno i uzrujano jer je saznalo istinu, priznajte i potvrdite njihova osećanja tako da im date do znanja da je u redu tako se osećati. 
 
"Sva deca veruju u uskršnjeg zeku, a kad shvate da je to samo priča, to je poseban trenutak. To pokazuje koliko si porastao/la i sposoban/na da sama rešavaš zadatke. To bi trebalo da proslavimo", jedna je od stvari koje možete reći detetu.
 
Kada su deca sprema da čuju odgovor?
 
Prema psiholozima, uobičajeno pravilo je da je dete spremno ako postavlja pitanja. To važi za sve teme, uključujući one koje su bolne ili neprijatne. Svako dete je drugačije, i iako sva deca prolaze kroz široke razvojne faze, neka deca možda žele duže da zadrže uverenja o uskršnjem zeki i Deda Mrazu. 
  • marjan

    24.04.2022 15:08
    a šta je uopšte uskršnji zeka?
  • Dete

    18.04.2022 20:35
    Da li bog postoji?
  • Pićuka

    18.04.2022 18:33
    A šta kažu psiholozi o odraslim osobama koje natovare decu, dok još nemaju pitanja, sa deda mrazom, uskršnjim zekom, zubić vilom itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom