Mnogi britanski predškolci ne znaju osnovnu higijenu, piju samo iz flašica za bebe

Prema velikoj studiji sprovedenoj širom Velike Britanije, dosta dece koja bi trebalo da krenu u školu ne zna da izgovore svoje ime, jede hranu za bebe i ne zna osnovnu higijenu.
Mnogi britanski predškolci ne znaju osnovnu higijenu, piju samo iz flašica za bebe
Foto: Pixabay
Kako piše Dejli mejl, rezultati istraživanja o britanskom obrazovnom sistemu, koje je sprovođeno godinu dana, biće predstavljeni u sredu.
 
Jedna vaspitačica iz Notingemšajera je rekla da je malo vremena provela učeći decu slovima i brojevima, jer je morala da se bavi osnovnim stvarima, pošto mnoga deca ne umeju sama da koriste toalet niti da izgovore svoje ime, prenosi N1.
Dodala je da je dosta četvorogodišnjaka i petogodišnjaka pilo samo iz flašica za bebe, a kada su žedni, radije koriste izraz "bot-bot", jer ne umeju da se rečima izraze da žele nešto da popiju.
 
Naglasila je da je jedno dete dovedeno u vrtić u kolicima iz supermarketa, uz objašnjenje roditelja da je to "najjeftiniji vid transporta".
Ona je za Tajms rekla da oko 50 odsto dece predškolskog uzrasta nije naučeno da koristi toalet.
 
"Glumimo im roditelje za mnogo stvari. Recimo, potrebno je da im držim predavanje o tome kako se koriste viljuška i nož, pošto ih većina nedeljnu večeru jede rukama. Ne učimo ih kako da pišu svoje ime, nego da škrabaju", ukazala je.
 
Ovi zapanjujući rezultati će pokrenuti inicijativu koja će hrabriti roditelje da komuniciraju i igraju se sa svojom decom, kako bi njihova prva interakcija sa obrazovnim sistemom bila usmerena na nastavni plan i program, a ne osnovne životne radnje.
 
Druga vaspitačica, iz Kumbrije, izjavila je da decu u školu dovode u dečjim kolicima do šeste ili sedme godine.
 
Istraživanje je takođe pokazalo da skoro trećina petogodišnjaka u Engleskoj nije dostigla potreban nivo razvoja i da u tome zaostaju oko pet meseci za ostalim vršnjacima.

Teme

deca
  • Rock

    13.06.2022 23:54
    Tomorrow
    Za 20tak godina, vrsnjaci ovde opisanih ce da vladaju svetom. Sta mislite, kako ce nam biti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom