Još jedno dete umrlo u pregrejanim kolima: Evo ako sprečiti takve tragedije

Prosečno 38 dece umre u usijanim automobilima svake godine u Americi, što predstavlja jednu smrt u devet dana, prema sigurnosnoj organizaciji "Kids and Car Safety".
Ta organizacija i "Advocates for Highway and Auto Safety" pozvali su američko ministarstvo saobraćaja da uključi odredbe o zaštiti dece u nedavno formiran zakon o infrastrukturi.
Zagovornici odredbi navode da je 1.000 dece umrlo u vrućim automobilima širomzemlje od 1990. godine, a 56 odsto dece koja su umrla u incidentima povezanim s vrućim automobilom slučajno je ostavljeno u vozilu.
Većina dece (87 odsto) koja su umrla nakon što su ostavljena u vrućim automobilima bila su uzrasta od tri godine i mlađa, dok su nešto više od polovine (54 odsto) još bila bebe.
 
Stručnjaci kažu da, čak i ako je prozor otvoren, temperatura u automobilu može dostignuti 52 stepena Celzijusa za nekoliko minuta, a 80 odsto povećanja temperature događa se unutar prvih 10 minuta boravka u parkiranom automobilu. Dečje telo se pregreje tri do pet puta brže od tela odrasle osobe, što rezultira nepovratnim oštećenjem koje nastaje u roku od nekoliko minuta.
 
"Njujork post" piše kako je ranije ove nedelje u južnoj Pensilvaniji umro dečak koji je bio zaključan u automobilu. 
 
"Veoma je važno imati delotvornu tehnologiju detekcije putnika kao standardnu opremu u svim vozilima što je brže moguće", rekla je Dženet Fenel, predsednica organizacije "Kids and Car Safety".
 
U nedostatku takve tehnologije roditelji se podstiču da se pobrinu da su im vozila uvek zaključana kako bi izbegli situacije u kojima deca sama uđu, zaključaju se i ne uspeju da izađu.
 
Navika proveravanja zadnjeg sedišta pre izlaska iz vozila takođe bi trebalo da bude deo rutine, a takođe se predlaže ostavljanje torbe, novčanika ili bilo kakvog predmeta koji je ključan za funkcionisanje na mestu na koje idete na zadnjem sedištu automobila. Tako ćete biti sigurni da ćete morati da pogledate zadnje sedište u potrazi za tim predmetom.
  • Aleksandar

    29.06.2022 12:23
    Majko moja
    Znači da ostavim nešto što mi je bitno da funkcionišem na zadnjem sedištu, da ne bi zaboravio dete?! Znači dete je roditelju manje bitno od novčanika, torbe itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom