Istorijska odluka suda u Sloveniji: Presudom legalizovan istopolni brak

Ustavni sud Slovenije presudio je da je zakonska regulativa prema kojoj bračnu zajednicu mogu sklopiti samo dve osobe različitog pola u suprotnosti s ustavnom zabranom diskriminacije.
Istorijska odluka suda u Sloveniji: Presudom legalizovan istopolni brak
Foto: Pixabay
Ista odluka je doneta i kada je reč o zakonskoj odredbi da istopolni partneri ne mogu imati decu.
Prema objavljenoj presudi Ustavnog suda, zakonodavcu je dato šest meseci da tu neustavnost ukloni, odnosno da promeni zakonske odredbe koje se odnose na tu oblast.
Ta odluka znači da se bračnom zajednicom smatra životna zajednica dve osobe bez obzira na pol i da istopolni partneri koji žive u partnerskoj vezi mogu usvojiti dete pod istim uslovima kao i bračni parovi različitog pola.
 
Kako je saopšteno iz Ustavnog suda, to ne znači da će istopolni partneri ubuduće imati "apsolutno pravo" na usvajanje dece, već će im se omogućiti da budu uvršteni na listu kandidata za usvajanje, a odabir najprimerenijih kandidata i dalje će raditi nadležni centri za socijalni rad.
 
Slovenija je među prvim državama u regionu dozvolila mogućnost da istopolni parovi sklope "životnu zajednicu" koju su mogli registrovati u opštini, ali se to zakonski nije tretiralo kao brak muškarca i žene, a istopolni parovi nisu imali pravo da podnose zahteve za usvajanje dece.
  • Рон Џереми

    27.07.2022 08:54
    Сећам се 80тих, штафете младости, Младине..... Драго ми је што су се одвојили, срећан им пут.
    Једино ми криво што су се извукли за ратне злочин према ЈНА.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom