Evo koje kućne poslove možete dati detetu prema određenom uzrastu

Deca koja učestvuju u kućnim poslovima biće uspešnija kasnije u životu, tvrdi Džuli Litkot-Hejms, autorka knjige "How to Raise an Adult".
Evo koje kućne poslove možete dati detetu prema određenom uzrastu
Foto: Pixabay
Iako ne postoji određen uzrast kad deca treba da počnu da vam pomažu u kući, stručnjaci smatraju da to može biti već od druge godine. Dobra vest je ta da mališani često vole kada dobiju priliku da pomognu mami i tati.
Stručnjaci su popisali koje kućne poslove možete dati deci u zavisnosti od njihovog uzrasta.
Od druge do pete godine
 
Učestvovanje u kućnim poslovima za dvogodišnjake i trogodišnjake više se odnosi na saradnju. Deca vam mogu pomoći oko nameštanja kreveta, spremanja igračaka i knjiga, stavljanja prljave odeće u korpu za veš i brisanja površina krpom.
 
Deci uzrasta od četiri i pet godina kućni poslovi mogu pomoći i u mentalnom razvoju. Mogu isprobati stvari poput pomaganja s pranjem veša i slaganjem čarapa ili razvrstavanja otpada za reciklažu.
 
Od pete do 10. godine
 
Mali zadaci čine da se deca osećaju dobro i pomažu im da razviju samopouzdanje. Dobra opcija je da dete u ovom uzrastu uključite u pripremu obroka tako da postavi sto, očisti sto nakon jela, pomogne u osnovnoj pripremi hrane, uključujući pranje voća i povrća ili posuđa (uz nadzor).
 
Takođe ih možete zamoliti da pomognu oko hranjenja kućnih ljubimaca, pražnjenja otpada, pražnjenja veš mašine, zalivanja biljaka ili usisavanja.
 
Deca uzrasta od osam do 10 godina mogu početi da uče o razvrstavanju prljave odeće u smislu da odrede šta je svetlo, a šta tamno.
 
Od 10. do 13. godine
 
U ovom periodu detetu će biti potrebno malo više motivacije, ohrabrivanja i nagrađivanja. Svakako krenite od toga da dete održava svoju sobu čistom i urednom, a potom ga zamolite da vam pomogne oko poliranja nameštaja, pranja prozora, širenja opranog veša, usisavanja, pranja poda, čišćenja kuhinje i kupatila i skidanja prljave posteljine s kreveta.
 
Ovo je vreme i kada dete možete početi da učite o kućnom budžetu i novcu i uključite ga u nabavku namirnica.
 
Tinejdžeri
 
Prema stručnjacima, tinejdžeri bi trebalo da budu u stanju da se nose sa svim zadacima koje im dodelite, od kuvanja do planiranja obroka, košenja travnjaka i pranja automobila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.