Tvit pokrenuo polemiku - šta ako se deci ne spava u vrtiću?

Šta rade klinci u vrtiću kada je vreme spavanja, a njima se ne spava? Pa, u nekim vrtićima leže u krevetu i žmure, jer tako mora.
Tvit pokrenuo polemiku - šta ako se deci ne spava u vrtiću?
Foto: Pixabay

Jedna mama je podelila objavu na Tviteru, koja je izazvala brojne reakcije ostalih roditelja, a radi se upravo o temi spavanja, odnosno nespavanja u vrtiću.

"U vrtiću kod mog malenog deca koja ne spavaju popodne moraju da leže u krevetu. Zamisli dete od tri-četiri godine koje mora da leži mirno. Zaista ne vidim razlog da se sa njih ne organizuju neke druge (tihe) aktivnosti u zajedničkim prostorijama“, glasio je tvit ove mame.

Na to su se nadovezali i drugi roditelji koji su podelili iskustva iz vrtića gde idu njihova deca, piše Zadovoljna.rs.
 
"I kod nas je tako, vaspitačicama je lakše", "Tako ležali i u najstarijoj grupi od 6 godina, grozno mi to bilo, nisu imali mogućnost da imaju tihu igru za stolom", "Mi smo zato promenili vrtić", neki su od komentara.
 
Onda se oglasila jedna mama koja je imala drugačiju situaciju:
 
"Moja je bila 'on off' što se tiče spavanja u vrtiću. Nikada je nisu terali. Nikoga ne teraju. Uvek se nađe par mališana koji ne žele da spavaju pa pređu u drugu prostoriju i tamo se čitaju knjige... Nakon tri godine se dece više ni ne nude već samo ako su umorna i traže da odmore..."
Bilo je i onih koji su podelili praksu iz svog vrtića dok su bili mali.
 
"To je bilo i u moje vreme. Nikad nisam mogla popodne da spavam, ali sam morala da ležim u krevetu i pretvaram se da spavam. Jednom kad su mi bile otvorene oči, dobila sam vaspitnu od vaspitačice".
  • Lana

    26.09.2022 11:48
    Prvo i osnovno: deca "spavaju" u vrtiću da bi zaposleni imali kakav-takav odmor/pauzu. Realno, imate je svi na poslu.
  • Uh

    25.09.2022 10:48
    Šta li kažu pedijatri, psiholozi, pedagozi, da li odmor treba deci?
  • Vera

    25.09.2022 10:25
    napuštena praksa
    dnevno spavanje se ne preporučuje posle detetove treće godine. U evropskim zemljama ne postoji ta praksa.
    Detetu to nije potrebno. Možda vaspitačicama odgovara da mogu da opušteno ćaskaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom