Studija: Briga o unučadi dobro utiče na mentalno zdravlje, o bolesnom supružniku ne

Istraživanje je pokazalo da će se starije osobe osećati manje usamljeno ako odvedu unuke na igralište ili ih ponekad pokupe iz škole.
Studija: Briga o unučadi dobro utiče na mentalno zdravlje, o bolesnom supružniku ne
Foto: Pixabay
Naime, u preglednoj studiji su analizirani podaci skoro 200.000 ispitanika iz 21 zemlje i utvrđeno je da redovno čuvanje unuka ima pozitivan efekat na mentalno zdravlje.
Nasuprot tome, oni koji su se u velikoj meri samostalno brinuli o bolesnom supružniku, osećali su se više usamljeno, piše "Gardijan".
"Vidimo jasne nalaze da nega o unučadi ima pozitivan, dok ona o bolesnom supružniku ima negativan efekat na usamljenost", rekla je Samija Akter-Kan sa Univerziteta "King's College" u Londonu.
 
Naučnici su pregledali 28 prethodnih studija koje su uključivale 191.652 ispitanika iz 21 zemlje starijih od 50 godina kako bi analizirali povezanost između osećaja usamljenosti i neplaćene nege.
 
Jedna studija je pokazala da stariji od 60 godina koji prosečno 12 sati nedeljno čuvaju unuke imaju 60 odsto manju verovatnoću da će se osećati usamljeno od onih koji to ne rade.
 
Istraživanje je pokazalo da na manji osećaj usamljenosti utiču i volonterske aktivnosti. Nasuprot tome, briga za bolesnog supružnika ili rođaka bila je povezana s višim nivoom usamljenosti i izolacije. Autori sugerišu da briga o partneru može uzrokovati osećaj izolovanosti ako pritom nema podrške drugih članova porodice ili neke organizacije.
 
Autori studije naglašavaju kako postoji "veliki kontrast između različite nege" te je u nekim kontekstima to skupa i opterećujuća aktivnost, a u drugima isplativa i značajna.
 
"Na starije ljude obično gledamo kao na primaoce nege i kao trošak za društvo u smislu izdvajanja za penzije i zdravstvenih problema. Ali oni imaju važnu ulogu u smislu staranja i volontiranja i predstavljaju pravu vrednost za naše društvo", rekla je Akter-Kan.
  • E

    27.11.2022 10:59
    E
    E od bolesnog i siromasnog svako bezi negativno utice!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.