Sve više mladih u Italiji se ne prepoznaje u svom biološkom polu

U Italiji je sve više dece i tinejdžera koji se ne prepoznaju u svom biološkom polu i traže podršku italijanskog udruženja Sifip u San Kamilu u Rimu.
Sve više mladih u Italiji se ne prepoznaje u svom biološkom polu
Foto: Pixabay
Ovom udruženju, koje pomaže prilikom usklađivanja fizičkog i psihološkog identiteta, od 2018. do 2021. godine javilo se čak tri puta više dece, piše RTS.
Ovaj trend je u porastu u čitavoj Italiji. Prema rečima psihologa Madalene Moskoni, koja je odgovorna za maloletnike u tom udruženju, koje više od 30 godina u centralnoj i južnoj Italiji brine o onima koji pate od rodne nekongruencije i koje je 2005. godine otvorilo vrata i sasvim maloj deci. Na početku su dolazile svega dve do tri porodice godišnje, ali se taj broj znatno povećao poslednjih godina. Samo u ovoj godini javila su se 122 maloletnika.
"Potrebno je da ukažemo nastavnicima kako da se ponašaju prema deci, i dalje postoje učitelji koji grde dečake ako se igraju lutkama", izjavila je Moskonijeva.
 
Pored toga, dodala je, važno je uticati i na lekare i pedijatre, oni govore roditeljima da je to što se dečak ponaša kao devojčica samo prolazna faza i trend koji je moguće promeniti ukoliko više vremena provode sa drugim dečacima.
 
"To su začeci agresije koja će u periodu adolescencije dovesti do psihopatologija, kao i do razmišljanja o samoubistvu. Moramo obrazovati čitavo društvo", naglašava Moskonijeva.
 
Oni koji najčešće dolaze u taj centar imaju oko 16 godina, dok doktorka tvrdi da postoje i deca od dve-tri godine koja ne znaju koji je njihov pravi identitet.
 
"Devojčice koje se osećaju kao dečaci, a dečaci koji pitaju kada će im otpasti piša jer bi da budu devojčice. Možda vam to zvuči apsurdno, ali rodni identitet se formira baš u toj dobi, dok se prve patnje ispoljavaju u pubertetu. Neki od njih toliko teško sve to preživljavaju da postaju anoreksični ne bi li zaustavili rast", kaže doktorka Moskoni za rimsku Republika.
 
Što se više odlažu tretmani, smatra, povećava se mogućnost psiholoških problema.
 
"Ukoliko se stanje deteta shvati ranije, moguće je koristiti blokatore hipotalamusa koji će zaustaviti razvoj. To bi trebalo uraditi oko dvanaeste godine, a to nude samo neki italijanski centri poput Kaređi u Firenci. Na ovaj način dajemo vreme tinejdžeru da shvati svoj identitet bez trke s vremenom oko prirodnih fizičkih promena. Ukoliko je potrebno, negde oko 16. godine, moguće je početi sa hormonskom terapijom i afirmacijom drugog pola za transrodne dečake i devojčice, a koji je moguć samo ukoliko su roditelji za to, što može da bude prepreka, jer mi možemo da nastavimo da radimo samo ako su oba roditelja za to", navodi Moskonijeva.
 
Period procene za tinejdžere traje šest meseci, jer je to dovoljno vremena ne bi li se shvatilo da li su mladi zaista zbunjeni oko rodnog identiteta ili se iza toga krije nešto drugo.
 
"Ovo nije moda ili društvena zaraza kako mnogi misle", dodaje Moskonijeva i dodaje da "to nije izbor, biti gender fluid ili transrodni, nije nešto što je dete izabralo".
 
"Sigurno se povećalo s pandemijom koja je predstavljala vrlo delikatan momenat za tinejdžere, naročito za one koji su se već osećali konfuzno i koji su, s obzirom na to da su imali mnogo vremena na raspolaganju, ostali sami sa sobom i svojim pitanjima. Danas se priča mnogo više i mladi imaju veću slobodu da razgovaraju između sebe i s roditeljima", zaključuje Moskonijeva.
  • Nina

    28.12.2022 08:08
    Napise tamo neki kvazi za " ono" i onda je to vau studija i prenesu je mediji...
    A ljudi odavno ne misle svojom glavom (eksperiment ) i podložni su primanju informacija zdravo za gotovo.... i
    ode sve normalno i moralno u istoriju i ...
    Da sve te studije sveopste sagledavaju stanje zasnovano na pravim vrednostima društva a ne nametnutim i ličnim
    verovatno bi bilo manje nesrečnih u svetu...
    Ovako put putuje karavan....a i mi sa njim !
  • Мисирац

    06.12.2022 19:56
    Драго ми је што каснимо за светом, и није нека штета.
  • Djole

    06.12.2022 14:58
    Neka mi neko kaze...
    What is woman?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.