Mozgovi dečaka i devojčica se razlikuju

Vaša beba će vam pripremiti mnogo iznenađenja od samog početka. No, to se ne odnosi na neispavanost ili pune pelene...
Mozgovi dečaka i devojčica se razlikuju
Foto: Pixabay
Postoje neverovatne činjenice uz pomoć kojih ćete bolje razumeti svoju bebu.
Jedna od iznenađujućih činjenica novorođenčadi jeste da se mozgovi dečaka i devojčica razlikuju. Istraživanja pokazuju da mozak novorođenih dečaka može da raste brže od mozga devojčica u prva tri meseca, naročito u područjima koja kontrolišu kretanje.
S druge strane, devojčice mogu da imaju osetljivija čula, što znači da mogu da vide i čuju bolje od dečaka.
 
Još jedna neobična činjenica jeste da učenje govora počinje u materici. Vaša beba može da čuje vaš glas i druge zvukove otprilike u 23. nedelji trudnoće. Iako svoju prvu reč neće izgovoriti pre otprilike godinu dana, ona jezik uči od samog početka.
 
Vaš glas je najdraži zvuk vaše bebe i ona će voleti da čuje kako joj pričate i pevate. Nikada nije prerano da počnete da čitate svojoj bebi, a što više reči sada čuje, to će njene jezičke sposobnosti kasnije biti bolje.
 
Bebe se takođe rađaju sa sposobnošću plivanja. Novorođenčad prirodno zadržava dah pod vodom i uz pomoć ruku i nogu održava svoje telo na površini vode. Planirajte odlazak na bazen nakon šestonedeljne kontrole.
Tek rođene bebe su kratkovide i mogu jasno da vide samo oko 20 do 30 cm ispred svog lica. Kad vaša beba napuni mesec ili dva meseca, moći će da fokusira pogled na igračku kada joj je pomerite ispred lica. Izaberite igračke u živim bojama kako bi vašoj bebi igračke bile jasnije.
 
Želudac novorođenčeta je veličine lešnika. Ovo objašnjava zašto bebe moraju tako često da se hrane. Želudac vaše bebe brzo će rasti i do kraja druge nedelje imaće veličinu velikog kokošijeg jajeta. Međutim, i dalje će morati da se hrani noću dok ne napuni najmanje šest meseci.

Teme

bebe

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom