Više od 60 odsto građana smatra da očevi ne učestvuju ravnopravno u obavezama oko dece

Udruženje "Prvi put s ocem" pokrenulo je inicijativu da se u Srbiji uvede Nacionalni dan očeva.
Više od 60 odsto građana smatra da očevi ne učestvuju ravnopravno u obavezama oko dece
Foto: Pixabay
Očevi u Srbiji ne učestvuju ravnopravno u obavezama oko dece, a većina smatra da je uloga oca u odrastanju mališana bitna tek od treće godine, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo to udruženje.
Iz Udruženja su uputili poziv Ministarstvu za brigu o porodici i ministarki Dariji Kisić da podrže tu inicijativu i da se priključi kampanji da se očevi aktivno uključe u svakodnevni život svoje porodice.
Istraživanje, sprovedeno povodom Međunarodnog dana očeva koji se obeležava 18. juna, pokazalo je da 61,6 odsto smatra da očevi ne učestvuju ravnopravno u obavezama oko dece, dok nešto više od trećine (36,6 odsto) ipak misli da su i mama i tata podelili svoje dužnosti.
 
Prema rezultatima ankete, 68,8 odsto se izjasnilo da je otac presudan u odrastanju deteta tek od treće godine pa sve do puberteta, a skoro četvrtina (21,1 odsto) misli da je tata bitan deci tek u pubertetu.
 
Samo 10 odsto roditelja vidi oca kao bitnu figuru u odrastanju dece od samog rođenja bebe.
 
Na pitanje koja ja najvažnija uloga oca u porodici, 60,9 odsto smatra da je to podela svih obaveza sa suprugom.
 
Da je najvažnija uloga oca da bude autoritet deci smatra 27,6 odsto roditelja, dok 11,5 odsto vidi glavnu ulogu oca kao nekog ko se brine o materijalnom stanju porodice.
 
Na pitanje čija je uloga u porodici važnija, 90,7 odsto je misli da je podjednako važna i majčina i očeva, dok je oko 10 odsto ispitanika dalo prednost majci.
 
Većina ispitanika smatra da je uloga oca podjednako bitna za odrastanje i dečaka i devojčice, čak njih 92 odsto, šest odsto smatra da je otac bitniji za razvoj dečaka, a dva odsto da je važniji za razvoj devojčice.
  • Imre

    19.06.2023 11:40
    Nedostatak oceve paznje vidi se na deci kad porastu u ekonomskom privredjivanju,stednji i prenosu tih saznanja ne posredno i na unucad.
  • Mp

    19.06.2023 10:20
    Mp
    Kako neucestvuju? Covek kada odluci da stvara porodicu mora biti spreman na sve a najviše na rad i zaradu! Svi bi hteli da sede i igraju se sa Decom ali retko ima neko taj luksuz kako ovde tako i u Svetu! Tata je tu da Detetu priušti sve materijalno u koraku ide i emotivno! Otac je Glava kuće a Žena Vrat! Majka je po prirodi predodređena da provodi vreme vise sa Decom dok Otac treba da im obezbedi sto pristojniji život i odrastanje! Tako ja gledam na to i radio sam tako! Sada su moja Deca odrasla i zasnovala svoje Porodice i slično postupaju! Mada Snajke sada rade i pokušale su da mi uvaljuju Unuke na čuvanje sto sam odbio jer nisa u nikakvoj obavezi da ih cuvam i animiram dok oni rade izlaze Itd! Ako nisi spreman(spremna) za Roditeljstvi Odricanje…nemoj ni pokušavati da to postaneš!!! I zaista sam sada miran dodju nedeljno dva tri puta i to vreme provedemo kvalitetno bez ikakvih interesa!!! Tako je kod mene dok kod drugih nije i vidjam svasta!
  • Tale

    19.06.2023 06:57
    Sve zavisi od obrazovanja očeva. Naravno i želje da neko bude otac, da se druži sa svojom decom i učestvuje u njihovom odrastanju i vaspitavanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom