Roditelji ne spavaju dovoljno (bar) prvih šest godina nakon rođenja deteta

Prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje, odraslim osoba je potrebno od sedam do devet sati sna. Međutim, postoji mali problem za koji je nemoguće pronaći rešenje.
Roditelji ne spavaju dovoljno (bar) prvih šest godina nakon rođenja deteta
Foto: Pixabay
Naime, bebe ne obraćaju pažnju na ovu preporuku i drže svoje mame i tate budnima. Ali čini se da bi roditeljska neispavanost mogla potrajati duže nego što očekujemo.
Naučnici su prikupili podatke o spavanju 4.659 roditelja između 2008. i 2015. Majke i očevi su ocenjivali svoje zadovoljstvo spavanjem na lestvici od 0 do 10 i beležili su informacije o trajanju sna.
Rezultati su pokazali da tokom prva tri meseca nakon rođenja deteta majke spavaju u proseku jedan sat manje nego pre. Možda ne iznenađuje da očevi spavaju više od majki, ali takođe gube oko 15 minuta noćnog odmora. Šest godina nakon rođenja majke spavaju 30 minuta manje, ali očevi i dalje spavaju oko 15 minuta manje. Oba roditelja takođe potvrđuju smanjenje kvaliteta sna.
 
Autori studije istakli su kako nisu očekivali da će otkriti da se san ne popravlja ni šest godina nakon porođaja. Međutim, objašnjavaju da je uzrok toa to što svaki uzrast deteta nosi drugačije probleme. Deca verovatno nakon nekog vremena prestanu da plaču noću, ali tada mogu da imaju noćne more, budu bolesna ili se jednostavno bude ranije od svojih roditelja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom