Svaka igračka u EU moraće da poseduje pasoš

Svaka igračka u EU moraće da poseduje digitalni pasoš, dokument koji će jasno pokazivati sastav i koji će morati da zadovolji strože bezbednosne uslove.
Svaka igračka u EU moraće da poseduje pasoš
Foto: Pixabay
Stroža je i lista zabranjenih supstanci u materijalu igračaka: na pasošu, odnosno u igrački, nikako od sada neće smeti da budu ni endokrini disruptori, materije za koje se zna ili se pretpostavlja da mogu uticati na endokrini sistem.
U nešto više od 10 godina EU je zabranila više od 2.000 hemijskih jedinjenja, više nego ijedna druga država ili zajednica, a sada se ta lista i povećava i ažurira.
Najnovijim predlogom Evropske komisije o sigurnosti igračaka već ionako stroga pravila o tome šta i kako sme da dođe na tržište Unije postaju još rigoroznija, uključujući i one igračke koje se kupuju onlajn. Ista se pravila uvode i za igračke proizvedene u EU, kao i van nje.
 
Svaka igračka moraće da ima digitalni pasoš za proizvode, koji će sadržavati informacije o usklađenosti s uredbom.
 
Od uvoznika se zahteva da na granicama EU predoče digitalne pasoše za proizvode za sve igračke, uključujući i one koje se prodaju na internetu. Novim informacionim sistemom proveriće se svi pasoši za proizvode na spoljašnjim granicama i utvrditi pošiljke za koje su potrebne temeljne carinske provere.
 
Inspektori država članica i dalje će biti odgovorni za kontrolu igračaka.
 
Ako se pojave nesigurne igračke koje predstavljaju rizik koji nije jasno obuhvaćen uredbom, Komisija ima ovlašćenje da zahteva povlačenje takvih igračaka s tržišta.
Iako su sastav, pakovanje i same igračke i do sada bile pod povećanim nadzorom EU i sigurno među najsigurnijima na svetu, sad će biti i jasno propisano koliko veliki mogu biti delovi igračke da deci, ako ih slučajno stave u usta, ne bi zatvorili disajne puteve.
 
Pažnja je i na ambalaži koja ne sme predstavljati opasnost.
  • Lošmi

    01.08.2023 07:39
    Hrana
    Nije važno šta jedemo, bitno je čime se igramo....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom