Studija pokazala: Neka deca su genetski predisponirana za loš san

U više istraživanja odraslih osoba pronađena je genetska predispozicija za probleme sa snom, poput nesanice.
Studija pokazala: Neka deca su genetski predisponirana za loš san
Foto: Pixabay
Naučnici su se zapitali postoji li isti fenomen i među decom i dobili dokaze da se genetska osetljivost na to da dete bude loš spavač može pronaći već u ranom uzrastu.
 
"Obično smatramo da se nesanica razvija kasnije u životu, ali dobili smo dokaze da su najraniji znakovi rizika od nesanice u odraslom dobu već prisutni u ranom detinjstvu", izjavio je dr Eus van Someren, načelnik Odeljenja za spavanje i kogniciju na Holandskom institutu za neuronauke u Amsterdamu, za CNN.
Stručnjaci su otkrili da je genetska predispozicija za razvoj nesanice kod dece bila povezana sa simptomima sličnim nesanici koje su prijavile njihove majke. No, ti simptomi nisu bili detektovani uređajima za praćenje sna, koji su objektivniji.
 
Ispitano je 2.458 evropske dece, otprilike polovina su bile devojčice. Studija je uključivala trudnice s datumom porođaja između 2002. i 2006. kako bi se pratilo zdravlje njihove dece od prenatalnog do odraslog doba. U sklopu studije stručnjaci su prikupljali uzorke DNK iz krvi pupčane vrpce ili od dece kada su imala šest godina.
Kada su deca imala goinu i po dana, tri godine, šest godina i između 10 i 15 godina, njihove majke su sa stručnjacima delile detalje o njihovom spavanju. Navodile su informacije poput toga da li su deca imala problema da zaspu, jesu li spavala manje od većine dece ili su se često budila tokom noći. Nešto manje od hiljadu učesnika, tačnije njih, 975 nosilo je satove za praćenje sna devet dana, dva puta između 10. i 15. godine.
 
Neke majke su imale percepciju nesanice čak i kada deci zapravo nije nedostajalo sna, u smislu količine.
 
"Ponekad kvalitet sna jednostavno možda nije dovoljno dobar", rekla je dr Amita Segal.
 
Ipak, još postoji nada za zdrav san vašeg deteta. Servirajte večeru nekoliko sati pre odlaska u krevet, zamračite sobu i izbegavajte korišćenje ekrana barem sat do dva pre spavanja.
 
"Kada je vašem detetu potrebna pomoć stručnjaka zavisi od toga koliko je problem ozbiljan. Zapitajte se deluje li dete normalno i srećno. Možda uopšte ne morate previše da intervenišete", istakla je Segal.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom