Evo u koje doba dana se rađa najviše beba

Studija objavljena u časopisu "Plos one" analizirala je više od pet miliona porođaja između 2004. i 2015. godine i otkriveno je da se 28,5 odsto beba rađa između 9 i 16.50 časova radnim danom.
Evo u koje doba dana se rađa najviše beba
Foto: Pixabay
Međutim, najveći broj porođaja, čak 71,5 odsto dogodi se vikendom ili praznicima između 17 i 8.59 časova.
 
Unapred dogovoreni porođaji carskim rezom činili su 9,2 odsto porođaja i većinom su se događali radnim danima između 9 i 11.59 časova. 
Indukovani porođaji, koji čine više od petine ukupnog broja porođaja, verovatniji su oko ponoći utorkom i subotom, kao i u danima koji prethode državnim praznicima. 
 
Najmanje porođaja zabeleženo je na Božić (po gregorijanskom kalendaru).
"Moje dugogodišnje iskustvo pokazalo je da se porođaji bez intervencija najverovatnije događaju noću ili u ranim jutarnjim satima. To je možda deo našeg evolutivnog nasleđa. Naši preci su živeli u grupama koje su bile aktivne tokom dana, a noću su odmarali. Dakle, noćni porođaji su majci i novorođenčetu verovatno pružali određenu zaštitu", rekao je glavni autor studije dr Piter Martin.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji manje brakova, ali više razvoda

Republički zavod za statistiku saopštio je da je broj razvedenih brakova u 2023. godini porastao za 3,7 odsto, dok je u odnosu na godinu ranije 3,5 odsto manje sklopljenih brakova.

Tužila partnera jer je nije odvezao na aerodrom

Sud na Novom Zelandu odbacio je tužbu žene protiv bivšeg partnera nakon što je nije odvezao na aerodrom pa je zbog toga propustila let kojim je trebalo da stigne na koncert s prijateljima, prenosi BBC