Evo u koje doba dana se rađa najviše beba

Studija objavljena u časopisu "Plos one" analizirala je više od pet miliona porođaja između 2004. i 2015. godine i otkriveno je da se 28,5 odsto beba rađa između 9 i 16.50 časova radnim danom.
Evo u koje doba dana se rađa najviše beba
Foto: Pixabay
Međutim, najveći broj porođaja, čak 71,5 odsto dogodi se vikendom ili praznicima između 17 i 8.59 časova.
 
Unapred dogovoreni porođaji carskim rezom činili su 9,2 odsto porođaja i većinom su se događali radnim danima između 9 i 11.59 časova. 
Indukovani porođaji, koji čine više od petine ukupnog broja porođaja, verovatniji su oko ponoći utorkom i subotom, kao i u danima koji prethode državnim praznicima. 
 
Najmanje porođaja zabeleženo je na Božić (po gregorijanskom kalendaru).
"Moje dugogodišnje iskustvo pokazalo je da se porođaji bez intervencija najverovatnije događaju noću ili u ranim jutarnjim satima. To je možda deo našeg evolutivnog nasleđa. Naši preci su živeli u grupama koje su bile aktivne tokom dana, a noću su odmarali. Dakle, noćni porođaji su majci i novorođenčetu verovatno pružali određenu zaštitu", rekao je glavni autor studije dr Piter Martin.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom