Roditelji kopiraju skandinavski trik i puštaju bebe da tokom zime spavaju napolju

Možda se to čini bizarnim, ali ove zime mnogi su počeli da kopiraju skandinavski stil roditeljstva, koji uključuje ostavljanje beba i male dece da spavaju na otvorenom, odnosno na niskim temperaturama
Roditelji kopiraju skandinavski trik i puštaju bebe da tokom zime spavaju napolju
Foto: Pixabay
Ljudi iz celog sveta prihvataju ideju da će njihova deca bolje spavati zahvaljujući hladnoći pa su Instagram i Tiktok preplavljeni videima na tu temu.
 
U klipovima koje roditelji dele bebe su ušuškane u toplim kolicima i spavaju ispred kafića i u parkovima. Drugi dečje sobe održavaju hladnijima tako što otvaraju prozore ili uključuju klima-uređaje.
Ova praksa uobičajena je u nordijskim zemljama, a stara je više od 100 godina. Tačnije, počela je da se praktikuje nakon što je epidemija tuberkuloze, koja je zahvatila Island početkom 20. veka, pogoršana lošim provetravanjem stambenih objekata.
 
Godine 1026. islandski doktor David Torstenson objavio je pedagošku knjigu u kojoj je tvrdio da bi roditelji trebalo da puste svoju decu da spavaju napolju u kolicima kako bi bila na svežem vazduhu, čak i po hladnom vremenu, kako bi ojačala svoj imunitet.
Tradicija se prenosi s kolena na koleno, a uobičajeno je videti dečja kolica s uspavanim bebama parkirana ispred kuća, stanova, pa čak i lokalnih kompanija u zemljama kao što su Norveška, Danska i Island.
 
Jedna majka iz SAD-a, koja živi u Danskoj, objasnila je: "Danska praksa da bebe spavaju napolju u kolicima nije samo kulturološka norma već je čak i babice i medicinske sestre preporučuju."
 
Kaže se da svež vazduh održava zdravlje beba i pomaže im da bolje spavaju, a dremanje u kolicima na otvorenom praktikuje se po svim vremenskim uslovima.
 
"Uobičajeno je ostaviti bebu da drema napolju dok vi idete u kupovinu ili sedite u kafiću. Roditelji uvek dobro paze ili imaju bebi monitor u kolicima. Bebe se ne kidnapuju jer niko ne želi odgovornost za tuđe dete, pogotovo kada zdravstveni sistem čini sve što može kako bi pomogao svima koji žele imati da imaju svoju bebu uz male ili nikakve troškove", navela je ona.
 
Ne treba zanemariti moguće rizike ove prakse
 
Decenije istraživanja povezuju izlaganje hladnoći s bezbrojnim dobrobitima, uključujući jačanje imuniteta, dok je finska studija iz 2008. pokazala da su deca "duže dremala napolju u poređenju s dremanjem u zatvorenom prostoru".
 
Međutim, postoji rizik od hipotermije po hladnom vremenu; stručnjaci kažu da je ključno da su deca dobro obučena i umotana u tople slojeve kad su napolju.
 
"Temperatura beba može da padne četiri puta brže nego kod odraslih i one mogu postati hipotermične", rekla je pedijatrica Dženifer Šu.
 
Roditelji su dugo verovali da je boravak na otvorenom neophodan za njihovu decu, a početkom 1900-ih, na primer, neki od načina lečenja tuberkuloze bili su svež vazduh i odmor. Hiljade bolesne dece poslate su u škole na otvorenom koje su otvorene širom Velike Britanije, Evrope i Amerike u godinama koje su prethodile Drugom svetskom ratu.
 
Pokret se temelji na konceptu da svež vazduh, dobra ventilacija i izloženost spoljašnjem prostoru mogu sprečiti širenje tuberkuloze i poboljšati zdravlje bolesnika. Pokret je započeo u Nemačkoj otvaranjem Šumske škole za bolesnu decu u Berlinu 1904. godine, koja je bila osmišljena za borbu protiv tuberkuloze.
Ubrzo su ih prihvatili i drugi gradovi. Prva škola na otvorenom u Engleskoj izgrađena je u Bostal Vudu, u Londonu 1907, a prva škola na otvorenom u Njujorku pokrenuta je 1908. na napuštenom trajektu.
 
Međutim, nakon Drugog svetskog rata stavovi prema školama na otvorenom dramatično su se promenili. Poboljšan je životni standard, a uvedeni su i novi tretmani, uključujući antibiotike, što je dovelo do smanjenja slučajeva tuberkuloze.
  • Baja

    20.01.2024 11:35
    Daleke nacije
    imaju neprimeren odnos prema deci (zato su nama bliži mediteranski narodi). Njihovi starci su masovno umirali za vreme korone, svesno su ih ostavljali, to je primereno njihovoj kulturi. To nije ni dobro ni loše, jednostavno je tako...
  • Sany

    15.01.2024 07:59
    Super, ali....
    još da vazduh nije zagađen, bilo bi korisno.
  • I moja

    14.01.2024 21:33
    I moja 90-ih :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom