Južnokorejska kompanija zaposlenima daje 75.000 dolara ako dobiju dete

Južnokorejska građevinska kompanija "Booyoung Group" namerava da da milione dolara kako bi pomogla da se popravi vrlo niska stopa nataliteta u Južnoj Koreji.
Južnokorejska kompanija zaposlenima daje 75.000 dolara ako dobiju dete
Foto: Pixabay
Ova kompanija sa sedištem u Seulu svakom svom radniku namerava da da po 100 miliona korejskih vona (75.000 dolara) svaki put kada dobiju bebu. Osim toga, daće ukupno sedam milijardi korejskih vona (5,25 miliona dolara) u gotovini zaposlenima koji su od 2021. godine dobili ukupno 70 beba. 
 
Portparol "Booyounga" je izjavio da je ova novčana naknada namenjena i za žene i za muškarce.
Predsednik kompanije "Booyoung" Lee Joong-keun je izjavio da kompanija svojim radnicima nudi direktnu finansijsku podršku kako bi im se pomoglo u finansijskim opterećenjima koje donosi podizanje dece. Zaposlenima s tri bebe biće data mogućnost da biraju između toga da dobiju 300 miliona korejskih vona (225.000 dolara) u gotovini ili zakup doma ako vlasti osiguraju zemljište za izgradnju.
 
"Nadam se da ćemo biti prepoznati kao kampanija koja doprinosi podsticanju nataliteta i koja brine o budućnosti zemlje", kazao je Lee svojim radnicima.
"Booyoung" je kompanija koja je osnovana 1983. i od tada je izgradila više od 270.000 stambenih jedinica. 
 
I druge južnokorejske privatne kompanije, kao i sama vlada nude finansijske pogodnosti kako bi podstakle ljude da imaju više dece. Međutim, podsticaj "Booyounga" je najveći do sada. 
 
Slični podsticaji postoje u Kini, u kojoj dve godine zaredom postoji smanjenje broja stanovnika.
 
Jedna od najvećih svetskih turističkih agencija, kineski Trip.com je najavio da će zaposleni koji najmanje tri godine rade u ovoj kompaniji dobijati godišnji bonus od 10.000 juana (1.376 dolara) za svako novorođeno dete. Taj bonus će se uplaćivati do pete godine detetovog života, prenosi CNN.
Stopa fertiliteta u Južnoj Koreji je 2022. iznosila 0,78, što je bila najniža stopa fertiliteta na svetu. Očekuje se da će se ta stopa do sledeće godine smanjiti na 0,65. Ovi zvanični podaci pokazuju da Južna Koreja ima tempiranu demografsku bombu. I društva drugih istočnoazijskih država ubrzano stare nakon nekoliko decenija dramatične industrijalizacije.
 
Društva mnogih evropskih država takođe stare, ali su brzina i posledice tog procesa ublažene imigracijom. Međutim, zemlje poput Južne Koreje, Japana i Kine su se klonile masovne imigracije kao načina da se uhvate ukoštac sa smanjenjem broja radno sposobnog stanovništva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom