"Populacijski kolaps": Kina jedno od najskupljih mesta za podizanje dece

Prema najnovijem izveštaju, Kina je jedno od najskupljih mesta na svetu za podizanje dece, pri čemu ta činjenica utiče na žene i dovodi do veoma niske stope fertiliteta u zemlji.
"Populacijski kolaps": Kina jedno od najskupljih mesta za podizanje dece
Foto: Pixabay
Studija objavljena u sredu od strane kineskog YuWa Instituta za istraživanje populacije pokazala je da prosečni nacionalni trošak podizanja deteta od rođenja do 17. godine iznosi oko 74.800 dolara - što raste na više od 94.500 dolara ukoliko porodica podržava dete tokom diplomskih studija, piše BBC, prenosi Euronews Srbija.
 
Trošak podizanja deteta do 18. godine u Kini je 6,3 puta veći od bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika, navodi se u izveštaju - što je drugi najveći odnos posle Južne Koreje, koja ima najnižu stopu fertiliteta na svetu i gde je trošak podizanja dece 7,79 puta veći od bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika.
U poređenju sa tim, izveštaj kaže da je taj trošak samo 2,08 puta veći od bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika u Australiji, 2,24 puta veći u Francuskoj, 4,11 puta veći u Sjedinjenim Američkim Državama i 4,26 puta veći u Japanu - još jednoj istočnoazijskoj zemlji koja se dugo suočava s ubrzanim starenjem stanovništva i opadanjem nataliteta.
 
"Populacijski kolaps"
 
"Iz razloga kao što su visoki troškovi rađanja dece i teškoća žena da usklade porodicu i posao, volja kineskog naroda da ima decu gotovo je najmanja na svetu. Nije preterano opisati trenutnu situaciju sa populacijom kao 'populacijski kolaps'",  navodi se u izveštaju.
Populacija Kine je smanjena u poslednje dve godine, a 2023. je zabeležila najnižu stopu rađanja od osnivanja komunističke Kine 1949. Prošle godine, Indija je pretekla Kinu i postala najmnogoljudnija zemlja na svetu.
 
Demografska kriza ima ozbiljan uticaj na drugu najveću svetsku ekonomiju - i produbljuje se poslednjih godina uprkos naporima vlasti da promene trend nakon decenija restriktivnih politika rađanja.
 
Iako je vlada ublažila ograničenje broja dece dozvoljenog po paru, pokrenula nacionalne kampanje koje podstiču porodice da imaju više dece i nudila finansijske stimulanse, malo toga se promenilo - delimično zato što mnogim ženama žrtva nije vredna nagrade, navodi izveštaj YuWa.
 
Žene koje uzimaju porodiljsko odsustvo mogu da se suoče s "nepravednim tretmanom" na poslu kao što su premeštanje u druge timove, smanjenje plate ili propuštanje prilika za unapređenje, navodi izveštaj.
 
Poslodavci stvari čine težim
 
Dodaje se da bi, ako troškovi porodiljskog odsustva padnu isključivo na kompanije bez podrške vlade, poslodavci mogli da počnu da izbegavaju zapošljavanje žena u reproduktivnoj dobi - nešto što je već široko rasprostranjeno u Kini, sa izveštajima o tome kako su žene pitane o planiranju porodice tokom razgovora za posao ili kako su preskočene za vodeće uloge čak i ako nemaju planove za decu.
 
A za neke žene koje potpuno prestaju da rade dok odgajaju decu, povratak na radno mesto postaje neverovatno težak. Žene koje imaju decu mogu da očekuju pad zarade od 12 do 17 odsto, navodi se u izveštaju pozivajući se na istraživanja iz više izvora.
 
Ovi ustupci možda su bili češći tokom proteklih decenija - ali kineske žene danas su obrazovanije i ekonomski nezavisnije nego ikada ranije te prevazilaze broj muškaraca u programima visokog obrazovanja. Sa toliko ostvarenih poboljšanja tokom proteklih godina, stručnjaci su rekli da žene sve više u prvi plan stavljaju karijeru i lični razvoj nad tradicionalnim prekretnicama poput braka i rađanja dece.
 
Tu su takođe troškovi koji se tiču vremena, rada i novca potrebnih za odgajanje deteta.
 
Istraživanja pokazuju da su žene u Kini uglavnom odgovorne za kućne poslove poput kuvanja, čišćenja i kupovine - kao i brigu o deci koja obuhvata vođenje dece u školu, pomoć oko domaćeg zadatka i privatne časove.
 
U izveštaju se navodi da to znači da žene svakodnevno gube gotovo pet sati vremena za slobodne aktivnosti i plaćeni rad - pri čemu se gotovo sve te sate posvećuju kućnim poslovima umesto tome. Dok očevi takođe gube neko vreme za slobodne aktivnosti, njihovo radno vreme se značajno ne menja - i njihove karijere nisu znatno pogođene, navodi se u izveštaju YuWa.
 
Pad stope rađanja mogao bi duboko da utiče na ekonomski rast
 
"Zbog trenutnog društvenog okruženja u Kini koje nije pogodno za rađanje dece, trošak vremena i trošak prilike za žene da imaju decu su previsoki. Neke žene moraju da odustanu od rađanja dece kako bi imale priliku da uspeju u karijeri", navodi se u izveštaju.
Kineska ekonomija je porasla 5,2 odsto u 2023. godini, neznatno više od zvaničnog cilja postavljenog od strane Pekinga. Ali zemlja se suočava sa mnogo izazova, uključujući rekordni pad cene nekretnina, nagli porast nezaposlenosti mladih, deflacionarni pritisak, rastuće korporativne nesolventnosti i finansijski stres lokalnih vlada.
 
Izveštaj upozorava da bi pad stope rađanja mogao duboko da utiče na ekonomski rast, ukupnu sreću ljudi i globalni položaj Kine.
 
Autori su pozvali na pravljenje nacionalne strategije koja će smanjiti troškove rađanja "što je pre moguće" - kao što su novčane pomoći, poreske olakšice i subvencije za stanovanje, jednako porodiljsko i očinsko odsustvo, zaštita reproduktivnih prava samohranih žena i obrazovne reforme.
  • Б

    11.03.2024 11:10
    Сложен проблем
    Овде има више аспеката. Прво, до 1949 жене су сматране својином. Поред чувеног "везивања стопала" постојали су и много гори обичаји као што је продаја ћерки и чак убијање да би биле супруге богаташких синова у загробном животу. То је један од разлога Културне револуције. Жене не желе да се врате на тај статус, знају да их је мање од мушкараца (због политике једног детета), да могу да бирају и да се ценкају (цена коју младожењина фамилија плаћа мери се у неким случајевима стотинама хиљада јуана), али треба да пожуре, јер се после одређеног доба сматрају престарелим (неке предрасуде још нису искорењене).
    Главни проблем по мени је очекивање од деце да буду најбоља, изнад свих, у сваком погледу. У многим културама деца се сматрају Божијим даром, имају свако своју судбину и "нафаку", не оптерећују их превише родитељским очекивањима. Кина, Јапан и друга слична друштва су сушта супротност: дете мора бити најбоље, изнад свих, а за то је потребно огромно ангажовање и новац. Како ће КП Кине убедити жене да имају више деце, остаје да се види. Популаришу се радничка занимања и образовање уз рад, али хоће ли то бити довољно да се искорене културне идеје грађене вековима?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom