Puno mladih u Tokiju nije bilo u vezi: Vlasti napravile aplikaciju za upoznavanje

Na oblačan dan u Tokiju ove nedelje, tridesetak muškaraca i žena je u grupama od po četvoro šetalo botaničkom baštom, sramežljivo razgovarajući dok su tražili tragove u sklopu igre, a možda i partnera
Puno mladih u Tokiju nije bilo u vezi: Vlasti napravile aplikaciju za upoznavanje
Foto: Pixabay
Reč je o učesnicima jednog od mnogobrojnih događaja radi spajanja parova koje vlada japanskog glavnog grada godinama organizuje u pokušaju, dosad neuspešnom, da zaustavi smanjenje broja brakova i dece.
 
Nakon što je organizovala zabave i nudila savete za modu i upoznavanje, metropola s 14 miliona ljudi se sada nada boljim rezultatima tako što će najranije ovog proleća predstaviti aplikaciju za upoznavanje koja koristi veštačku inteligenciju.
Aplikacija će potencijalne parove pitati više od 100 pitanja poput "Koju vrstu osobe ne podnosiš?" i "Da li ti je prijatno da deliš svoja osećanja s drugima?" Zatim će predložiti odgovarajuće osobe koristeći veliku količinu podataka na osnovu odgovora 150.000 parova. Nova aplikacija, koja će biti dostupna onima koji žive, rade ili studiraju u Tokiju, takođe će tražiti potvrdu o visini dohotka.
 
Tokio namerava da proveri korisnike intervjuima preko interneta i tražiće sertifikate kojima će učesnici dokazivati svoj status samca u sklopu postupka koji Kaori Širatori, 56-godišnja javna službenica koja je odabrana da učestvuje u događaju u botaničkoj bašti, smatra ohrabrujućim.
"Volela bih da isprobam novu aplikaciju", rekla je pre nego što je napustila događaj a da nije pronašla partnera. "Pokušala sam da skupim hrabrosti da se obratim tom jednom muškarcu kog sam smatrala privlačnim, ali svi su požurili k njemu pa nisam imala izgleda."
 
Tokio, čije bi stanovništvo trebalo da počne da se smanjuje od 2030, gotovo će udvostručiti svoja izdvajanja za usluge podrške braku na 335 miliona jena (oko dva miliona evra) u fiskalnoj godini koja počinje u aprilu. Glavni grad se aplikacijom za upoznavanje pridružuje lokalnim vlastima poput onima u prefekturama Saitami i Ibarakiju.
 
Vlada premijera Fumija Kišide je takođe prepoznala pad nataliteta kao ključni problem koji je potrebno rešiti ove decenije. Stanovništvo zemlje opada od 2008. kada je dostiglo svoj vrhunac. Gotovo trećina muškaraca u svojim 50-im godinama u Tokiju nikada nije bila oženjena.
 
Podaci koje je prikupila kompanija "Recruit Holdings" pokazuju da 46 odsto muškaraca i 30 odsto žena u svojim 20-im godinama nikada nije imalo devojku, odnosno momka. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom