Zašto letovi traju sve duže?

Odgovor zašto se čini da letovi traju sve duže mogao bi da leži u fenomenu kojem pribegavaju avio-kompanije, a koji se zove "padding" (punjenje), a koji im pomaže da stignu na vreme, ali uz cenu koju svi plaćaju.
Zašto letovi traju sve duže?
Foto: Pixabay
Šezdesetih godina trebalo je pet sati letenja iz Njujorka u Los Anđeles, i samo 45 minuta za prelet od Njujorka do Vašingtona. Danas ti isti letovi traju šest sati plus 75 minuta, iako se vazdušne luke nisu nigde pomerile, piše BBC. To se naziva "puzanje po rasporedu" ili padding i to je tajna koju avio-prevoznici ne žele da znate, posebno s obzirom na uticaj na životnu sredinu.
 
"Padding" je dodatno vreme koje vazduhoplovne kompanije planiraju za let od tačke A do tačke B. Budući da ti letovi stalno kasne, kompanije su ugradile kašnjenja u svoje rasporede umesto poboljšanja efikasnosti poslovanja. Putniku se to može činiti bezazlenim, a može biti i ugodno iznenađen dolaskom na odredište u propisanom vremenu.
 
Međutim, ovaj globalni trend predstavlja višestruke probleme: ne samo da vaše putovanje traje duže, nego stvara privid tačnosti što znači da nema pritiska na avio-kompanije da postanu efikasnije. To pak znači da će zagušenje vazdušnog prometa i emisija ugljen-dioksida i dalje rasti.
 
"U proseku, više od 30 odsto svih letova kasni više od 15 minuta svaki dan, uprkos padding-u", kaže kapetan Majkl Baiada, predsednik vazdušne konsultantske firme ATH Group, pozivajući se na izveštaje američkog Odeljenja za prevoz putnika u vazdušnom saobraćaju.
 
Brojka je pre "paddinga" iznosila 40 odsto.
 
"Padding-om, vazduhoplovne kompanije nadigravaju sistem kako bi vas zavarale", tvrdi on.
  • Karlo

    24.04.2019 10:48
    no problem
    Ja u ovome ne vidim problem. Dodajte koliko god mislite da treba ali onda se pridržavajte tog rasporeda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja