Bliži se kraj aerodromskom pravilu o 100 ml tečnosti i obaveznom vađenju elektronike iz torbe?

Dva pravila koja su putnike na aerodromima posebno nervirala mogla bi da odu u istoriju.
Bliži se kraj aerodromskom pravilu o 100 ml tečnosti i obaveznom vađenju elektronike iz torbe?
Foto: Pixabay

Pravilo da se u avion može uneti tečnost samo ako je zapakovana u bočicu od 100 mililitara, a da se prilikom prolaska kroz aerodromski skener iz torbe mora izvaditi sva elektronika posle mnogo godina možda će otići u istoriju zahvaljujući novoj tehnologiji koja se postavlja na aerodromima širom sveta.

Još u oktobru 2021. godine Šenon aerodrom na zapadu Irske saopšto je da instalirao 2,6 miliona dolara vredan bezbednosni sistem CT skenera koji omogućavaju da tečnost i elektronika ostanu u torbama, a ukinuto je i pravilo o zapremini tečnosti koja se može uneti u avion.

To nije bio prvi put da je Šenon, najzapadniji aerodrom u Evropi, bio globalni pionir. Prvi fri šop na svetu otvoren je upravo na tom mestu davne 1947. godine.
 
Nandi O'Salivan, glavni čovek zadužen za komunikacije u Šenon grupi, rekao je za CNN da je uvođenje novih skenera jedan od projekata koje je aerodrom preduzeo posle dugog razdoblja strogih restrikcija u avijaciji.
 
Iako je sistem implementiran za vreme pandemije, tek pošto su međunarodni letovi obnovljeni u martu 2022. godine, aerodrom je počeo da privlači veći pažnju javnosti.
 
Aerodrom Donegal na severozapadu Irske takođe je instalirao novu tehnologiju i ukinuo pravilo od 100 mililitara. Kako objašnjavaju, bezbednost je veća, a redovi za kontrolu su manji.
 
Kevin Riordan, direktor kompanije koja Aerodrom Šenon snabdeva sigurnosnom opremom, objašnjava da se uobičajeni 2D aerodromski skeneri zamenjuju mnogo preciznijim 3D snimanjem.
"Iz 2D slike možete da dobijete mnogo informacija, ali ako u ruci imate 3D predmet, dobićete mnogo više informacija“, kaže Riordan.
 
Dodaje da je sa bezbednosne tačke gledišta, moguće doneti ispravnije odluke o tome koje materije se nalaze u torbi - da li je u pitanju potencijalno opasan materijal ili bezopasan?
  • Lala

    08.05.2022 13:45
    Pa nije baš tako...
    Hm.
    Informacija je netačna jer nije potpuna.
    U avion možete uneti i nekoliko boca tečnosti npr, ali ako ste ih kupili NAKON kontrole prtljaga i carinskih formalnosti (podrazumevano u fri šopu).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.