Putujete na odmor s bebom? Evo nekoliko korisnih saveta

Kada se na more ide sa bebom, prioriteti prilikom odabira destinacije se značajno menjaju, kao i sadržaj kofera.
Putujete na odmor s bebom? Evo nekoliko korisnih saveta
Foto: Pixabay (ilustracija)

 

Na šta je potrebno obratiti posebnu pažnju i šta od lekova morate poneti?

Blizina destinacije
 
Što je dete mlađeg uzrasta put treba da bude kraći, navodi se na sajtu Halo beba. Takođe, uslovi u predviđenom mestu boravka treba da budu isti, slični ili bolji nego u vašem domu i da vam omoguće da se pridržavate uobičajene dnevne rutine. Obratite pažnju na to kakva je plaža, da li ima prirodan hlad jer do prve godine deca ne bi smela direktno da se izlažu suncu, prenosi RTS.
 
Za nešto starije bebe značilo bi vam da postoje sadržaji prilagođeni njima, pa bi bilo najbolje da se raspitate kod prijatelja. 
 
Ne preporučuje se da idete u mesta u kojima nije moguće obezbediti zdravstvenu zaštitu. Obavezno se osigurajte pre polaska ako idete u inostranstvo i izvadite pasoš na vreme! Ako imate i starije dete, proverite da nije isteklo vreme važenja pasoša.
Prevozno sredstvo 
 
Ako se radi o dužem putovanju, preporuka je da se koristi avionski prevoz, a za bliža odredišta preporučuje se automobil sa obaveznom klimatizacijom i auto-sedištem. Prednost automobila je i što možete poneti mnogo više stvari, nego kada putujete drugim prevoznim sredstvima. Pauze treba praviti na dva sata i provetravati automobil.
 
Ako postoji potreba da se koristi klima uređaj, hladan vazduh ne sme da duva direktno u dete. Pre izlaska treba isključiti klima uređaj i otvoriti prozor da se temperatura u unutrašnjosti izjednači sa spoljašnjom da ne bi došlo do temperaturnog šoka i kolapsa pri izlasku iz automobila.
 
Ne zaboravite da ponesete igračke kako biste animirali dete tokom puta, kao i ručni frižider kako biste mogli da se rashladite i sačuvate hranu za bebu ako je prešla na nemlečnu ishranu. 
 
Autobuski prevoz se ne preporučuje, posebno imajući u vidu epidemiološku situaciju. Voz je dobro rešenje ako se obezbede spavaća kola ili se putuje sa malo starijom decom.
 
Kada je najbolje ići na put
 
Jun i septembar su najpogodniji za letovanje, najmanje su gužve i nije previše toplo. Ni ako idete u tim mesecima nemojte izlagati bebu direktnom sunčevom zračenju, posebno u natoplijem delu dana.
 
Ako idete na more negde severnije, poput Istre, put u septembru nije najbolja opcija zbog vetra i kiše koja je u to vreme uobičajena, pa je bolje putovati južnije.
 
Kako se zaštiti od sunca
 
Garderoba koju dete nosi treba da bude od prirodnih materijala, šeširić na glavi je obavezan, kao i naočare za sunce sa zaštitom od UV zračenja. Ne treba boraviti napolju u periodu između 10 i 17 časova jer suncobran i krošnja drveta nisu tada dovoljna zaštita.
 
Brčkanje u vodi dozvoljeno je samo u čvrstom maminom ili tatinom zagrljaju, nekoliko minuta, pod uslovom da je voda topla. Moguće rashlađivanje može biti i u bazenčiću, pod neprestanim nadzorom roditelja, ukazuju u Halo bebi.
 
Po izlasku iz vode (bilo da je more ili bazen) potrebno je kožu bebe isprati sa običnom vodom. Decu do šest meseci ne mazati zaštitnim kremama, a posle šest meseci sa SPF 50+, svaka dva sata.
Šta poneti od lekova
 
Putna apoteka treba da sadrži toplomer, sirup za snižavanje temperature na bazi paracetamola ili ibuprofena (mogu i čepići za snižavanje temperature), probiotik, elektrolite, neku kremu za ublažanje problema nakon ujeda insekta (najčešće su to komarci), fiziološki rastvor ili preparat na bazi prečišćene morske vode za čišćenje zapušenog nosa, aspirator za čišćenje nosa (ako se radi o bebi), dezinfekciono sredstvo, flaster, zavoj, sterilnu gazu.
 
Za decu koja su sklona alergijama, sirup protiv alergije i kremu za lokalno korišćenje po preporuci pedijatra. Za decu koja imaju hronična oboljenja ili su sklona različitim infekcijama, treba poneti lekove koje je prepisao pedijatar i poslednji lekarski nalaz.
 
Ukoliko se dete razboli na putovanju obavezno se javite lekaru. 
 
Obavezno dati bebi probiotik 
 
Najmanje pet dana pre polaska na put treba početi sa unosom probiotika i produžiti sa davanjem za vreme boravka, kako ne bi došlo do stomačnih infekcija. Ne preporučuje se menjanje načina ishrane i uvođenje novih namirnica tokom letovanja.  
  • Novosadjanka

    22.05.2022 20:55
    Boze sacuvaj
    ... Kakvih komentara!
    Svakom kome se ne ide na more neka sedi u Srbiji!
    Tolike gluposti o zanemarivanju beba zato što idu na more, e bas svašta!
    Ništa bolje od morskog vazduha u zoru za imunitet! I dece i odraslih. To će vam reći svaki lekar, uključujući i pedijatra.
    Nek vam je - onaj u koga verujete- u pomoći.
  • Hm

    22.05.2022 16:38
    Hm
    Sacekajte pa idite kad dete napuni godinu. Nije mi jasno što se ljudi nadignu i idu sa bebama, cak i nije preporučljivo pre prve godine života. Savetujte se sa pedijatrima.
  • Mx

    22.05.2022 14:47
    Sa decom je lepse
    A vi sto pisete da je lose ne znam na kojim mestima ste bili.ali na more sa decom je sasvim normalna stvar za normalnu porodicu I jako zdrava.najmanje je to sto ste pisali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.