Profil prosečnog stranog turiste u Srbiji: Troši 90 evra dnevno i zamera dve stvari

Prosečan strani turista u Srbiji je stariji i platežniji nego što smo mislili.
Profil prosečnog stranog turiste u Srbiji: Troši 90 evra dnevno i zamera dve stvari
Foto: 021.rs
Hvali osećaj bezbednosti u našoj zemlji, a zamera što neke turističke atrakcije nisu prilagođene osobama sa invaliditetom i ekološku očuvanost.
To su samo neki od rezultata istraživanja koje je finansirala Evropska unija, a u posao je, pored njihovih eksperata, bio uključen i Republički zavod za statistiku. Projekat vredan milion i 200 hiljada evra obuhvatio je pet hiljada ispitanika.
Prosečan strani turista u Srbiji ima 41 godinu, zaposlen je ili preduzetnik. Putuje sam ili sa partnerom. Srbiju je posetio više od tri puta ili prvi put. Doputovao je avionom ili kolima. Zadržao se pet noći i trošio 90 evra dnevno.
 
U Beograd je došao zbog posla, a turistički je obišao Šumadiju i Zapadnu Srbiju.
 
"Srbija ima zbilja velike potencijale za razvoj turizma, i ono što je važno, ima potencijala za razvoj celogodišnjeg turizma. To su priroda, kultura, gradovi, sela, resursi za razvoj sportskog turizma, gastronomija, enologija i drugi", kaže Zrinka Marušić, ekspertkinja za statistiku turizma.
 
Strani turisti u Srbiji hvale bezbednost, gostoprimstvo, atmosferu, hranu, prirodu, smeštajne objekte.
 
Zameraju što u manjim mestima nema dovoljno organizovanih izleta i vodiča, a neke atrakcije nisu dobro povezane javnim prevozom, pešačkim i biciklističkim stazama, niti su prilagođene osobama sa invaliditetom.
 
Primećuju da se ne vodi dovoljno računa o zaštiti životne sredine.
 
"Ono što bi po meni predstavnici nadležnog ministarstva, nacionalne turističke organizacije trebalo da urade jeste da sednu sa tim ljudima iz zavoda za statistiku i da sad u tom obilju podataka izvuku druge relevantne informacije, da ukrste podatke, da shvate šta se zaista dešava po nekim pojedinim segmentima - kako u pogledu toga šta raditi u domenu turističke politike i posebno šta raditi u domenu marketinga, jer ono čime želite da upravljate, to morate da merite. Ovo je sjajan način da se to meri", ističe Bojan Zečević, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.
 
Poslednje turističko istraživanje u Srbiji urađeno je pre 15 godina, a da bi podaci bili uporedivi sa evropskim, mora da se radi mnogo češće.
 
"Mi ćemo imati na neki način obavezu da svake treće godine realizujemo ovu anketu, verovatno će neki elementi biti malo promenjeni", dodaje Boško Trmčić, načelnik u Republičkom zavodu za statistiku.
 
Svega dva odsto stranih turista u Srbiju dolazi iz medicinskih raloga, uglavnom kod stomatologa ili zbog nekih manjih hirurških intervenicija, a naši su potencijali za razvoj tog vida turizma veći.
  • Bojan

    15.10.2022 15:19
    @Zarezac

    Kakav vam je narod, tako ga i tretiramo... Da nešto valja, valjao bi i tamo odakle je otišao.
  • Zarezac

    14.10.2022 17:13
    @G pen
    Ne znam zasto, ali lik koji redovno daje komentare pod imenom G pen, ne voli nas narod. Smetaju mu Srbi iz BiH, Srbi iz Srbije, Srbi iz Hrvatske.. Generalno jedna nezadovoljna isfrustrirana osoba.. Verovatno zivi kod roditelja, zvace kasicicu od kapucina do podne i izigrava garija, dok bas ti Srbi a i ostali narodi vredno rade i zaradjuju.. Onda mu posle svi krivi sto on nema nista, osim izvakane kasicice za kapucino i gomile komentara po novinama
  • H

    14.10.2022 14:24
    H
    Sta da vidi....moze u pasaze ako hoce avanturu i da od povreda sve to naplati od nas gradjana! Koji crni Turisti i Turizam! Gluposti! Eeee dabi se privukao neko treba mnogo truda i znanja kako bi ostavio svoje pare!!! Nelaprdajte vise......eto vam spomenike pod zastitom pa neka vam oni dovode Turiste...e bas svasta sa b....a!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.