Devojčicu iz Srbije ubola otrovna riba u Grčkoj - evo šta da radite ako se i vama to desi

Vest da je devojčicu u poznatom grčkom letovalištu ubola otrovna riba dragon, uznemirila je mnoge kupače koji svoj odmor provode upravo na grčkoj obali.
Devojčicu iz Srbije ubola otrovna riba u Grčkoj - evo šta da radite ako se i vama to desi
Foto: Pixabay
Majka devojčice od 8,5 godina preko fejsbuk grupe "Grčka info" obavestila je javnost da je njena ćerka nagazila na opasnu ribu, koja pri ubodu ispušta otrove. Poznata je kao dragon fish, riba zmaj, drakena, iliti weeverfish, a njen otrov je toliko jak da dovodi do paralize govora, a kod starijih srčanih bolesnika i do infarkta.
Aleksandar Tomić, otac devojčice, uključio se u jutarnji program "Prve" TV iz Grčke i detaljno ispričao šta se tog dana dogodilo.
Kako je rekao, njegova ćerka se sada oseća dobro, a zahvaljujući spasiocu koji im je rekao da vrela voda izvlači otrov, ni agonija nije dugo trajala.
 
"Ćerkica je već sledećeg dana bila dobro. Bili smo na plaži i kada je izlazila iz vode zgazila je u plićaku na tu ribu i počela je baš jako da vrišti od bola. Nisam znao šta se desilo, da li se posekla, nije mi bilo jasno zašto toliko vrišti. Pogledao sam nogu i isprao sam vodom. Bio je jedan dečko, spasilac na plaži i rekao nam je da je to dragon fish, rekao nam je da stavimo nogu u vruću vodu", kaže Aleksandar Tomić, a prenosi "Blic".
 
Kaže da je devojčici čim je stavila nogu u vruću vodu bilo mnogo bolje.
 
"Ona je stvarno vrištala od bola, pričala da ne može da izdrži. Posle vruće vode bilo je sve bolje i bolje. Zvali smo doktora, koji nam je rekao da što pre damo neki antialergetik i brufen. Njoj je već bilo bolje, manje ju je bolela noga. Doktor je rekao i da ga zovemo ako dobije gušenje, na svu sreću toga nije bilo", ispričao je Tomić za "Prvu".
 
On je istakao i da se ovakva situacija ne dešava tako često.
 
"Kako su rekli, dešava se jednom mesečno. Ta riba postoji i u Jadranskom moru, svuda može da se desi. Čak i kod nas postoji neka otrovna riba. Mnogo lakše deca podnose to, nego odrasli. Srčani bolesnici mogu i infarkt da dožive. Supruga je postavila objavu na grupi, da bi ljudi znali šta se radi u takvim situacijama. Vruća voda je najbitnija. Da se stavi flaša vode za svaki slučaj, pa će se ugrejati", kaže Tomić.
  • Tamara

    29.06.2023 07:37
    Zaroniti mesto uboda (u našem slučaju detetovo stopalo) u vruć pesak. To je u našem slučaju bilo na Velikoj plaži u Ulcinju. Savet nam je dao lokalac. Otrov je termolabilan, agonija je trajala dvadesetak min i proslo je. Trajanje bola i jačina, kao i posledice, zavise od veličine ribe.
  • Laloš

    28.06.2023 18:55
    Ova riba je invazivna vrsta iz tropskih mora koja se raširila u mediteranu jer nema prirodnog neprijatelja. Došla je sa brodovima preko balastnih voda a odomaćila se jer je temperatura mediterana porasla zbog globalnog zagrevanja. Ne boji se ničega i lako ju je uloviti. Štetočina je jer desetkuje mlađ drugih vrsta. Kada je ulovite nikada je ne vraćajte ili je pojedite (ukusna je) ili je bacite. U Jadranu je nećete nagaziti zbog šljunkovite i kamenite obale ali tamo gde je pesak pazite.
  • Dva puta me

    28.06.2023 14:44
    Ubola
    Riba pauk se nalazi u pesku,zakopava se kad je opasnost,retkost je da neko na nju stane,ali moze da se desi.Riba ima na tri mesta bodlje kao krunu na glavi i na skrgama.Prvi put sam je upecao bez znanja o njoj i dok sam je skidao sa udice dobio sam u dlan,bilo je bolno,ali do kraja kupanja tog dana se smirilo.Znaci sigurno i nivo otrova koji primis tada malo.Drugi put sam znao za nju,ali dok se migoljila iz vode na najlonu zabola me u mali prst na ruci slucajno, tad je sigurno bilo puno.Sve zvezde sam video,prst je natekao kao palac,tada sam ga drzao u vrucoj vodi i do sutra mogu reci da se smirilo.Sigurno da moze izazvati i napade,temperaturu i ko zna sta sve.Inace je ta riba veoma ukusna.Sad je uspesno lovim gde letujem i cistim plazu od nje,skidam sa udice medicinskim makazama , pa isecem bodlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja