Drugu godinu zaredom: Opao broj Kineza

Broj stanovnika u Kini pao je drugu godinu zaredom 2023, budući da su rekordno niska stopa nataliteta i talas smrtnosti od kovida19 ubrzali pad koji će imati duboke dugoročne posledice.
Drugu godinu zaredom: Opao broj Kineza
Foto: Pixabay
Nacionalni zavod za statistiku je rekao da je ukupan broj ljudi u Kini pao za 2,08 miliona, ili 0,15 odsto, na 1.409 milijardi u 2023. godini. To je znatno veći pad od 850.000 u 2022, prvog od 1961. tokom Velike gladi u eri Mao Cedunga.
 
Kina je doživela dramatičan porast kovida širom zemlje početkom prošle godine nakon tri godine strogog pregleda i karantinskih mera koje su virus uglavnom držale pod kontrolom sve dok vlasti nisu naglo ukinule ograničenja u decembru 2022.
Ukupan broj smrtnih slučajeva prošle godine je porastao za 6,6 odsto na 11,1 milion, pri čemu je stopa smrtnosti dotigla najviši nivo od 1974. godine. Broj novorođenih je pao za 5,7 odsto na 9,02 miliona, a stopa nataliteta bila je rekordno niska i iznosila je 6,39 rođenih na 1.000 stanovnika, u odnosu na stopu od 6,77 rođenih 2022. godine.
 
Rađanje u zemlji pada već decenijama kao rezultat politike jednog deteta koja se sprovodila od 1980. do 2015. i brze urbanizacije Kine u tom periodu. Dalji razlozi za smanjenje broja dece u Kini 2023. godine su nezaposlenost mladih, koja je dostigla rekordan nivo. 
Dalje, plate mnogih službenika su pale, a kriza u sektoru nekretnina, u kom je više od dve trećine bogatstva domaćinstava, pojačana je. Sveži podaci povećavaju zabrinutost da se izgledi za rast druge svetske ekonomije smanjuju zbog manje radnika i potrošača, dok sve veći troškovi nege starijih i penzionih izdvajanja dodatno opterećuju zadužene lokalne vlasti.
 
Indija je prošle godine nadmašila Kinu kao najmnogoljudnija nacija, prema procenama Ujedinjenih nacija, podstakavši još više rasprava o prednostima premeštanja nekih lanaca snabdevanja sa sedištem u Kini na druga tržišta, posebno dok rastu geopolitičke napetosti između Pekinga i Vašingtona.
 
Dugoročno, eksperti UN-a predviđaju smanjenje kineske populacije za 109 miliona do 2050, što je trostruko više od pada njihove prethodne prognoze za 2019.
 
Očekuje se da će populacija zemlje koja je u godinama za penziju, starih 60 i više godina, porasti na više od 400 miliona do 2035. godine - više od celokupne populacije Sjedinjenih Država - sa oko 280 miliona koliko ih je trenutno.
Lokalne vlasti najavile su razne jere za podsticanje rađanja uključujući poreske olakšice, duži porodiljski i stambene subvencije. Međutim, mnoge mere nisu sprovedene zbog nedovoljno novca i nedostatka motivacije lokalnih vlasti, rekao je Institut za politiku u Pekingu, pozivajući umesto toga na jedinstvenu nacionalnu šemu porodičnih subvencija.
 
Kina bi sledeće godine mogla osetiti olakšanje zbog povećanja broja brakova 2023, kada se reši zaostatak u vezi s kovidom. Brakovi su vodeći pokazatelj stope nataliteta u Kini, gde većina neudatih žena nema pristup naknadama za odgoj dece.
  • Gaj

    18.01.2024 07:08
    Malo ih ima?
  • Sabahudin

    18.01.2024 04:25
    Omerović
    Gledam juče Kineza kako se vozi u BMW x7. Ima taj pametnijeg posla nego da pravi decu... Konzumerizam uništava sve pa i Kineze...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja