Majmuni u Brazilu odavno ušli u kameno doba

Ljudska vrsta više nije jedina koja je dostigla ulazak u kameno doba.

Kao što je već i poznato, neke vrste primata kao što su šimpanze, kapucini i makai koriste se oruđem od kamena. U Brazilu su majmuni u kamenom dobu već 700 godina.

Nedavna studija je otkrila da makai na Tajlandu već više od pola veka izrađuju oruđe. Brazilski kapucini, s druge strane, prave oruđe od kamena već 700 godina. Oruđe koje je pronađeno bez sumnje je delo ruku malih kapucina, a mala dleta i ćekići napravljeni od raznih vrsta kamena u Južnoj Americi dokazuju kako ove životinje proživljavaju kameno doba.

Prema žurnalu "Current Biology", polje arheologije koje istražuje primate još je relativno novo. Glavni autor ove studije Majkl Haslam pionir je u ovom području.

"Sve do sada, jedini arheološki dokazi o neljudskom oruđu izneseni su u studiji o tri šimpanze na Obali Slonovače, a njihova starost procenjena je na blizu tri hiljade godina. Sada imamo dokaze koji upućuju na to da majmuni i ostali primati izvan Afrike koriste razna oruđa stotinama, a možda i hiljadama godina", izjavio je Haslam.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.