Da zaštiti životinje: Španija uvodi obavezan sistem video-nadzora u klanicama

Španske klanice će postaviti sisteme video-nadzora kako bi bile sigurne da se životinje u njima ne zlostavljaju pre ubijanja, saopštila je vlada, ističući da je to prvi takav primer u Evropskoj uniji.
Da zaštiti životinje: Španija uvodi obavezan sistem video-nadzora u klanicama
Foto: Pixabay
Mera je prihvaćena u obliku zakonske uredbe, što će omogućiti njeno brže upućivanje u parlament i njeno prihvatanje.
"Prva smo zemlja EU koja će imati obvezan sistem video-nadzora u klanicama", pohvalilo se na Tviteru ministarstvo potrošačkih poslova u levoj vladi Pedra Sančeza.
Giljermo Moreno, izvršni direktor nevladine organizacije Equalije koja pokreće ovakvu reformu, rekao je za AFP da je zadovoljan ovom merom koju je opisao kao prvi korak, nužan i važan, u ispunjavanju zahteva za dobrobit životinja u klanicama.
 
Prema njegovim rečima, Španija se ovim pridružuje Engleskoj, Škotskoj i Izraelu koji su već uveli slične sisteme. 
 
Kamere će biti postavljene u objektima u kojima su žive životinje, pa i u zoni istovara i u hodnicima za usmeravanje životinja te u boksovima za omamljivanje, gde se ubijaju, navodi ministarstvo u saopštenju.

Uz to, uprava klanica mora da sačuva snimke kamera kako bi vlasti mogle naknadno da ih provere.

  • Обсервер

    24.08.2022 17:33
    Убијање ?
    То је претешка реч. Сами кажете да су боксови за омамљивање !? Министарство пољопривреде је унело у Правилнике, Протоколе из ЕУ о поступцима према животињама током узгоја, транспорта и на кланицама. Кланице имају углавном видео надзор, али за интерне потребе и не би био проблем да се сигнал проследи на одговарајућа места.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.