VIDEO: Cirkus u Nemačkoj životinje zamenio hologramima

Miris piljevine i kokica ispunjava vazduh, a klovnovi, akrobate i mađioničari su na svojim mestima.
I dok gledaoci zauzimaju svoja mesta pod velikom šatrom, prisutni su svi klasični elementi cirkusa - osim jednog - žive životinje zamenjene su hologramima.
Nemački cirkus "Roncalli" prestao je da koristi lavove i slonove u predstavama još 1991. godine. Pre pet godina otišao je još dalje i potpuno uklonio žive životinje iz svog programa.
"Prave životinje u ringu - to više nije u redu", rekao je šef cirkusa Patrik Filadelfija (49) za AFP. Poslednjih godina cirkusi su sve više ograničeni prostorom.
 
"Ako se smestite usred tržnice u centru grada, nema mesta za spoljašnje ograde za istrčavanje životinja", rekao je Filadelfija. 
 
Nomadski karakter cirkuskog života takođe je naporan životinjama poput konja koje je trebalo ukrcati u kamione i potom ih prevesti u sledeći grad.
 
"Cirkusu koji štiti životinje to više nije imalo smisla", kaže Filadelfija.
 
Hologrami u cirkusu kao nešto neočekivano
 
Razmišljajući kako da sačuvaju čaroliju životinja, naročito za decu, cirkus se dosetio holograma. 
 
"Ako na holografski ekran možete projektovati nekoga ko više nije živ, zašto to ne biste mogli da učinite s konjem, slonom?", rekao je Filadelfija.
 
 
Parni vozić koji kruži ringom započinje predstavu uz zvuk pesme "Sunday Morning" Velvet Undergrounda, pre nego što se pojavi jarko zelena papiga. Iza nje stižu slonica i njeno mladunče pa krdo konja u galopu. Dizajniranje vizuelne iluzije bio je tehnički izazov jer u cirkusu publika sedi u krugu, suprotno od pozorišta, gde su svi ispred pozornice.
 
Pomoću 11 kamera raspoređenih na plafonu oko ringa, slike visoke rezolucije projektuju se na finu mrežu koja okružuje pozornicu.  Mreža postaje gotovo nevidljiva kad se svetla ugase, ali slike iskaču.Iako žive životinje izazivaju uzbuđenje, i nova tehnologija omogućuje ovom cirkusu da čini neočekivane stvari.
 
"Animator i grafički dizajner mogu da naprave šta god zamislite", rekao je Toni Munar, tehnički direktor cirkusa.
 
Izostanak životinja postao je privlačan sam po sebi. 
 
"Nikad pre nisam čula za cirkus 'Roncalli'. A onda sam saznala da nemaju životinje. To mi je bilo posebno važno", rekla je 29-godišnja studentkinje Sofi Šult. 
Prethodne posete cirkusu na nju su ostavljale loš utisak. 
 
"Uvek sam videla male kaveze u kojima su držali životinje. To je okrutno", rekla je Šolt. 
 
Andreas Domke i njegova dva sina bili su oduševljeni. 
 
"Mislim da je dobro bez životinja jer se stvarno trude da statak predstave učine posebnim", rekao je 39-godišnji lekar.
  • milenko

    15.09.2023 04:20
    Isti sistem za skupštinu !
    Jednoglasnom odlukom naroda Srbije je usvojen predlog da se hologram verzija životinja političarskih ubaci u skupštinu , dok će svi političari otići u nezasluženu penziju na Goli otok !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.