Koje su biljke otrovne za vašu macu?

Poznato je da mačke rado jedu travu, jer im ona pomaže da se reše dlaka koje su im se nakupile u želucu, ali i da dođu do nekih vitamina.
Poznato je da mačke rado jedu travu, jer im ona pomaže da se reše dlaka koje su im se nakupile u želucu, ali i da dođu do nekih vitamina.

U nedostatku trave, koja je ipak najbolje rešenje jer se lako seje i održava, mačke često znaju da se posluže sobnim biljkama ili cvećem, što može biti veliki problem jer one nisu u stanju da razlikuju koje su biljke "jestive" a koje škodljive, odnosno otrovne.

Postoji dugačak spisak otrovnih biljaka, što sobnih, što onih koje rastu napolju. Neke od njih deluju samo iritirajuće, prouzrokuju pojačano lučenje pljuvačke ili povraćanje i proliv, dok su druge veoma toksične.

Ovo je spisak najčešćih biljaka koje možemo sresti u našim domovima, i oko nas:

Amarilis - cela biljka je otrovna. Simptomi trovanja kod mačaka: anoreksija, depresija, dijareja, slinjenje, stomačne tegobe, drhtavica i povraćanje.

Aloja vera - otrovni listovi. Simptomi trovanja: anoreksija, depresija, dijareja, drhtavica, promenjena boja urina i povraćanje.

Drvo jabuke - otrovni stablo, lišće i seme. Simptomi trovanja: proširene zenice, upaljene i crvene sluznice, problemi sa disanjem, stanje šoka.

Drvo breskve - otrovno stablo, lišće i seme. Simptomi trovanja: proširene zenice, upaljene i crvene sluznice, problemi sa disanjem, stanje šoka.

Begonija - otrovan koren. Simptomi trovanja: otežano gutanje, slinjenje i povraćanje.

Beli bor (novogodišnja i božićna jelka) - iglice su otrovne. Simptomi trovanja: stomačne tegobe, anoreksija, depresija i povraćanje.

Hrizantema - cela biljka je otrovna. Simptomi trovanja: dijareja, slinjenje, iritacije na koži, nestabilan hod i povraćanje.

Narcis - lukovica, lišće i cvet. Simptomi trovanja: konvulzije, dijareja, preterano lučenje pljuvačke, nizak krvni pritisak, nepravilan srčani ritam, drhtavica i povraćanje.

Difenbahija - cela biljka je otrovna. Simptomi trovanja: otežano gutanje, slinjenje i povraćanje.

Lljiljan - cela biljka je otrovna. Simptomi trovanja: otkazivanje bubrega.

Filadendron - cela biljka je otrovna. Simptomi trovanja: otežano gutanje, slinjenje i povraćanje.

Rodendron - cela biljka je otrovna. Simptomi trovanja: depresija, dijareja, slinjenje, paraliza zadnjih nogu, gubitak apetita, povraćanje, srčane smetnje, opšta slabost, koma pa čak i smrt.

Lala - cela biljka je otrovna, naročito lukovica. Simptomi trovanja: depresija, dijareja, slinjenje i povraćanje.

Hajdučka trava - cela biljka je otrovna. Simptomi trovanja: anoreksija, depresija, slinjenje i povraćanje.

Kleka - svi delovi biljke su otrovni, osim bobice. Simptomi trovanja: otežano disanje, napadi, drhtavica pa čak i smrt.

Otrovnost biljaka varira od vrste do vrste, a stepen trovanja zavisi i od količine unešenog otrova u organizam.

Trovanje može nastupiti u tri oblika:

1. Otrov deluje odmah i daje spontanu reakciju;
2. Deluje kao alergen i reakcija je vidljiva kasnije;
3. Deluje traumatski - izaziva trajna oštećenja jetre i bubrega.

Svakako bi trebalo da na sve moguće načine sprečite macu da prilazi biljkama, kako zbog štete koju nanosi, tako i zbog moguće intoksikacije.

U ponudi Pet centra možete pronaći veliki izbor kvalitetne hrane, vitaminsko mineralnih dodataka, mačije trave i druge opreme za vaše ljubimce. (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

  • freelancer

    15.09.2014 13:37
    bravo!
    hvala vam na ovom tekstu i na skretanju paznje na ove bitne stvari. mnogi ljudi i ne znaju sta sve vreba ljubimcd u basti i stanu. da dodam jos i da je za macke opasna so, kao beli i crni luk. nije biljka, ali su elasticne gumice za tegle takodje veoma opasne i treba ih drzati podalje od krznatih napasti kako ih ne bi progutale i napravile veliki problem. jos jednom, hvala vam nam popularizaciji zivotinjskih prava !
  • hihi

    15.09.2014 10:29
    ja mislio da se radi o maci iz sex rubrike:)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.