Kako odabrati pravo ime za psa?

Vlasnici širom sveta često brinu oko odabira imena za svog novog ljubimca.
Vlasnici širom sveta često brinu oko odabira imena za svog novog ljubimca.

Neki ga imenuju u skladu sa njegovim karakterom. Neki prema omiljenom liku iz crtaća ili slavnoj osobi. Kako god bilo, ne postoji pravo ili pogrešno ime za novog člana vaše porodice, već je to lični izbor.

Međutim, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da imate na umu, posebno ako planirate da trenirate vašeg psa.

1. Jedan od najboljih saveta za uspešan trening podrazumeva da odaberete oštar prvi slog u njegovom imenu, a to podrazumeva biranje imena koje počinje sa slovima kao što su npr. B, K ili T, kako bi što uspešnije privukli pažnju svog štenca.

2. Pokušajte da mu date što kraće ime. Uz sve aktivnosti, u koje će biti uključen, teško ćete zadržati njegovu potpunu pažnju dok izgovorite dugačko ime. Takođe, tako će ga i on lakše zapamtiti.

3. Kad odaberete ime, koristite se samo njime, a ne različitim nadimcima, jer ćete njima samo zbuniti svog ljubimca.

4. Izbegavajte davanje imena koja zvuče slično kao naredbe ili ime bilo koje druge osobe u kući. Ako imate više pasa u svom domu, pobrinite se da njihova imena nisu slična, jer će slične reči itekako zbuniti pse.

5. Morate biti svesni da će vašem ljubimcu biti potrebno neko vreme da zapamti svoje ime, a pod time podrazumevamo nekoliko nedelja, što zavisi od psa do psa. Kako bi taj proces bio što brži, koristite se poslasticama. Svaki put kad obrati pažnju, ako se okrene ili krene prema vama, nagradite ga. Nakon nekog vremena, zamenite poslastice pohvalama, kako se ne bi previše privikao na njih, što može biti štetno po njegovo zdravlje.

6. Ako nikako ne možete da se odlučite oko imena, dajte psu ono na osnovu njegovog izgleda, prema npr. boji dlake ili nekom posebnom obeležju.

7. Iako se mnogi vlasnici često oglušuju o ovaj savet, stručnjaci upozoravaju da ne menjate ime psa, koji je prethodno bio u vlasništvu nekog drugog ili u skloništu. To će za njega biti praktično i vrlo saosećajno od vas.

  • NN

    31.10.2014 09:31
    Biraj domace :)
    Radoje je zakon :)))))
  • 30.10.2014 19:33
    Boris ili Nesa?
  • lokalna

    30.10.2014 14:56
    Moja mala kujica labrador se zove BUBICA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.