Norveško omega 3 ulje za decu, trudnice i dojilje - dobra prevencija bolesti kod dece

Prevencija bolesti je izuzetno bitna, a u tome su veoma značajne omega 3 masne kiseline.
Kako kaže doktorka Marija Lazarević iz Centra za hrono ishranu "Dr Gifing", studije pokazuju da su za razvoj mozga najbitniji poslednja tri meseca trudnoće i prvih 18 meseci nakon rođenja:
 
"U tom periodu, `arhitektonika mozga` koja se tada formira ustvari određuje koliko će dete kasnije moći da razvije svoje mentalne sposobnosti, tako da je ishrana i zdravlje trudnice, pa potom i dojilje, ali i same bebe jako bitna. Upravo tu mogu da pomognu omega 3 masne kiseline, prvenstveno ona DHA. To je jedna od kiselina koja je bitna za samu strukturu mozga i za razvoj i strukturu membrana nervnih ćelija, tako da mi trudnicama i deci savetujemo i nešto malo viši unos upravo ove kiseline za razliku od ostalih kategorija gde je preporučen malo veći unos one druge - EPA masne kiseline."
 
Ova DHA omega 3 masna kiselina se normalno nalazi i u majčinom mleku.
 
"Tako da je, da bismo mislili na zdravlje svog novorođenčeta, jako bitno misliti o tome na vreme, pa i pre planiranja trudnoće i naravno tokom trudnoće. Pravilna zdrava ishrana i optimalan unos omega 3 masnih kiselina itekako su značajni za pravilan razvoj, za, na kraju, dobar ishod same trudnoće i naravno treba nastaviti i tokom dojenja, jer će majka, ako je adekvatno snabdevena omega masnim kiselinama, na pravi način obezbediti adekvatnu količinu tokom perioda dojenja svom novorođenčetu", navodi doktorka Lazarević.
 
Korišćenje suplemenata je način da se nadoknadi nedostatak omega 3 masnih kiselina u ishrani. Jedan od originalnih norveških omega 3 preparata kompanije "Norway House" namenjen je baš ovoj grupi, a to je Omega 3 ulje za decu, trudnice i dojilje. Ovi preparati se u Novom Sadu mogu naći u "Norway shopu" u Pariskom magazinu
 
 
Prema rečima doktorke Lazarević, dodatni unos ovih masnih kiselina potreban je zbog savremenog načina ishrane:
 
"Ova ulja su adekvatna i dobra nadoknada, uz raznovrsnu i pravilno balansiranu ishranu, upravo zbog toga što znamo njihovo poreklo. Ono što je problem savremene ishrane je da često namirnice nisu baš adekvatnog porekla, adekvatnog uzgoja, adekvatno čuvane, da se nekim načinima pripreme dosta gube hranljiva svojstva, kao i da preovladava unos omega 6 masnih kiselina koje višestruko neutrališu i to malo omega 3 masnih kiselina koje unosimo, a povećan je i unos šećera. To podstiče sve one procese koji dovode do hroničnih zapaljenskih bolesti, do rizika za razvoj alergija i za oboljenja kardiovaskularnog sistema, koje ustvari omega 3 masne kiseline treba da neutrališu i da naprave ravnotežu, kako bismo čuvali naše zdravlje. Ne smemo zaboraviti i da je u porastu broj obolele dece od dijabetesa, a da omega 3 masne kiseline imaju itekako zaštitni efekat u smislu zaštite deteta od dijabetesa i za manju sklonost ka razvoju gojaznosti."      
 
O značaju omega 3 masnih kiselina za razvoj centralnog nervnog sistema deteta, kako kaže doktorka Marija Lazarević, govore rezultati nekoliko studija:
 
"Na jednom američkom institutu su u toku tri meseca pratili razvoj dece koja su imala problem sa verbalnim sposobnostima i sa pisanjem. Kod te dece je povećan unos omega 3 masnih kiselina, 600 mg im je bio preporučen dnevni unos i već za tri meseca postigla su preko 20 odsto bolje rezultate. Uz sve ranije sprovedene postupke individualnog rada itd, tek je promena ishrane i dodatak ovih masnih kiselina dao prave rezultate i napredak, jer se omega masne kiseline ugrađuju u nervne ćelije i u njihove omotače, tako da omogućavaju bolji prenos impulsa i samim tim bolje funkcionisanje nervnog sistema i koordinisanje pokreta."
 
Dodatak ishrani sa omega 3 masnim kiselinama preporučuje se i deci koja imaju problem sa pažnjom, kao i za dobar imunitet.
 
"Preporučuje se i deci koja imaju problema sa pažnjom, sa koncentracijom, deci koja imaju problem  deficita pažnje ili one rasute pažnje, deci koja imaju problem sa motorikom, zatim deci koja su u intenzivnom razvoju i koja se bave nekim fizičkim aktivnostima, kao dodatna potpora razvoju njihovih zglobova, ali i ojačanju motorike. Takođe je i za poboljšanje imuniteta neophodan unos omega 3 masnih kiselina i moja generacija se seća da se deci za dobar imunitet davalo riblje ulje ili riblje perlice. Brojna istraživanja ističu da je to jako bitno kod astmatičara - i kod odraslih a posebno kod dece kojoj su pluća još uvek u fazi razvoja, kao i kod nekih drugih autoimunih bolesti i alergijskih reakcija", navodi doktorka Lazarević.  
 
 
Norveško Omega 3 ulje namenjeno je prvenstveno deci, trudnicama i dojiljama, ali može ga koristiti cela porodica. Ovo ulje ima i dodatak vitamina A, D i E.
 
"Radi se o preparatu koji je proizveden od jetre divljeg, norveškog arktičkog bakalara, koji ima i prirodne vitamine A i D koji su takođe jako bitni za imunitet. Vitamin A je jako bitan za razvoj sluzokože, za vid, za kvalitet pluća. Što se tiče vitamina D, iako prvo pomislimo na kvalitet kostiju, on direktno utiče na naš imuni sistem i popravlja ga". 
 
Kako kaže naša sagovornica, preparat obezbeđuje potrebne količine ovih vitamina:
 
"Mi u ovom preparatu dobijamo jednu dobru zaštitu, adekvatan unos ovih vitamina kod trudnica, a kasnije i kod dojilja, kao i kod dece, jer radi se o vitaminima koji se ne deponuju u velikim količinama u našem organizmu, znači nemamo neograničene rezerve, a prema našem iskustvu u Hrono centru "Dr Gifing" zaista ljudi na našem podneblju imaju daleko ispod donje granice nivo vitamina D".
 
Ulje ima aromu limuna tako da se ukus ribe ne oseća, a upravo je ovo ulje najprodavaniji preparat omega 3 masnih kiselina u Norveškoj. Pakovanje je 500 ml, a dovoljno je za dve osobe za tri meseca. Neotvoren se može čuvati na sobnoj temperaturi, a kada se otvori treba ga čuvati u frižideru.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.