Dva miliona smrti godišnje povezano s nekonzumiranjem voća i povrća

Preliminarni rezultati nove studije ukazuju na to da je neadekvatna konzumacija voća i povrća godišnje u svetu odgovorna za više od dva miliona smrtnih slučajeva od posledica kardiovaskularnih bolesti, piše Science Daily.
Dva miliona smrti godišnje povezano s nekonzumiranjem voća i povrća
Foto: Pixabay
Naučnici koji su sproveli studiju procenili su da se otprilike svaka sedma smrt od posledica kardiovaskularnih bolesti može pripisati nekonzumiranju dovoljne količine voća, a svaka dvanaesta nekonzumiranju dovoljno povrća. Dakle, manji unos voća u dvostrukoj meri utiče na smrtnost od manjeg unosa povrća.
 
Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem kongresu Američkog udruženja za ishranu, održanom od 8. do 11. juna u Baltimoru, a odnosili su se na nutricionističke podatke iz 113 zemalja sveta. 
 
Prema podacima iz 2010. godine suboptimalan unos voća dvaput povećava smrtnost u odnosu na suboptimalan unos povrća.
 
Na temelju podataka iz iste godine naučnici su ustanovili da nedovoljna konzumacija voća svake godine u celom svetu rezultira s 1,3 miliona smrtnih slučajeva od moždanog udara i s više od 520.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti. 
 
Procenili su i da suboptimalna potrošnja povrća rezultira s oko 200.000 smrtnih slučajeva od moždanog udara i više od 800.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti, što je sveukupno više od dva miliona smrtnih slučajeva. 
 
"Voće i povrće značajan su faktor u ishrani i mogu uticati na smanjenje broja preuranjenih smrti na globalnom nivou", rekla je glavna autorka studije Viktorija Miler sa Univerziteta Tafts. 
 
Naučnici su podsetili da je voće i povrće bogato vlaknima, kalijumom, magnezijumom, antioksidansima i fenolima - sastojcima koji regulišu krvni pritisak, holesterol i bakteriološku floru u crevima održavaju zdravom i raznolikom.
 
Osobe koje jedu više voća i povrća u manjoj meri su podložne prekomernoj telesnoj težini i gojaznosti, što opet smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
 
"Globalni prioriteti, kada je ishrana posredi, tradicionalno su - unos dovoljno kalorija i vitamina u organizam i smanjenje dodataka poput soli i šećera", rekao je koautor studije Dariuš Mozafarijan. 
 
Na temelju prehrambenih smernica i studija o faktorima kardiovaskularnog rizika, istraživači su ustanovili da optimalan unos voća iznosi 300 grama dnevno, što je ekvivalent dve manje jabuke, a optimalan unos povrća dnevno, uključujući i mahunarke, iznosi 400 grama dnevno, što je ekvivalent tri šoljice sirove šargarepe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.