Studija: Svaka deseta osoba u komi svesna je događaja oko sebe

Neurolog Nikolas Ščif s fakulteta Weill Cornell Medical College u Njujorku jedan je od vodećih svetskih stručnjaka za poremećaje svesti. Mnogi njegovi pacijenti su u vegetativnom stanju.
Studija: Svaka deseta osoba u komi svesna je događaja oko sebe
Foto: Pixabay
Zbog raznih povreda, ostali su bez svesti o sebi ili svetu oko sebe, odnosno barem je do sada tako smatrano.
 
Godine 2006. godine prvi put je otkriveno da je žena za koju se verovalo da je u komi zapravo svesna, piše New Scientist. Nakon što su joj lekari skenirali mozak, shvatili su da na zahtev može da zamisli različite stvari ili događaje. 
 
Neurolozi su tada spoznali nešto što je na prvi mah bilo zastrašujuće - naša sposobnost da utvrdimo da li je neko svestan ili ne, na temelju posmatranja samog ponašanja, nije dovoljno precizna.
 
Prikrivena svest
 
Sada nam je poznato da neki pacijenti imaju takozvanu prikrivenu svest, pri čemu su u nekim trenucima svesni, a u nekima ne, ali nisu sposobni da pomeraju telo. Nakon desetogodišnjeg istraživanja neurolozi su utvrdili da se ne radi o pojedinačnim slučajevima, već da bi mnogi pacijenti u komi mogli imati takvu vrstu svesti.
 
Ščif smatra da je veliku ulogu u otkrivanju prikrivene svesti imala studija iz 2017. koju je sproveo neurolog Brajan Edlou. On i njegove kolege pregledali su mozgove 16 naizgled nesvesnih pacijenata s teškim povredama glave. 
 
Tokom skeniranja zamolili su ih da izvedu neke mentalne zadatke, poput: "Zamislite stiskanje desne ruke." Od osmoro ljudi u komi, četvoro je moglo da sledi njihova uputstva. Mada se radilo o maloj studiji na relativno ograničenom broju pacijenata, ona je imala ogromne posledice.
 
"Radilo se o ljudima na intenzivnoj nezi", rekao je Ščif. "Šta ako ih skinete sa aparata za održavanje života?"
 
Nikolas Ščif je ubrzo sproveo sopstveno istraživanje i kod 16 pacijenata je uočio prikrivenu svest. Nekim pacijentima ova dijagnoza je promenila život. Na primer, kod jednog pacijenta za kojeg se smatralo da je u vegetativnom stanju, uočio je sporadične pokrete glave za koje su mnogi mislili da su slučajni.
 
Lekarsko osoblje razvilo je za tog pacijenta poseban miš za kompjuter koji su mu pričvrstili za glavu te ga je pacijent koristio umesto tastature. Na kraju je bio u stanju da Ščifovom timu napiše da pristaje da bude deo sledeće studije.
 
Mada nema podataka o tačnom broju pacijenata s prikrivenom svesti, najnovija konzervativna procena kaže da barem jedna od deset osoba koje su u komi, vegetativnom ili minimalno svesnom stanju, zapravo ima takvu vrstu svesti.
  • Svetlana NS

    22.07.2019 20:09
    Ko živ, ko mrtav
    Jesu li to oni pacijenti koji se proglašavaju mrtvim, pa im se uzimaju organi kao donorima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.