Više od devet sati sna povećava rizik od moždanog udara

Spavanje duže od devet sati tokom noći i dremanje više od 90 minuta tokom dana mogu povećati rizik od moždanog udara, pokazuju poslednja istraživanja.
Više od devet sati sna povećava rizik od moždanog udara
Foto: Pixabay
Istraživanje je sprovedeno u Kini, au njemu je ispitano 31.750 osoba prosečne starosti 62 godine. Rezultati su objavljeni u časopisu "Neurology".
 
Studija je pokazala da je mogućnost dobijanja moždanog udara kod osoba koje spavaju duže od devet sati, za 23 odsto veća u odnosu na one koji spavaju sedam do osam sati. Takođe, rizik od moždanog udara kod osoba koje tokom dana redovno dremaju duže od 90 minuta za 25 odsto je veći u odnosu na one koji spavaju najviše sat ili nimalo.
 
Istraživanje pokazuje i da oni koji spavaju duže od devet sati tokom noći i više od 90 minuta tokom dana, imaju za 85 odsto veći rizik od moždanog udara.
 
Tokom studije, zdravstveno stanje ispitanika je praćeno šest godina, a u tom periodu 1.557 njih je dobilo moždani udar.
 
Ksiaomin Zang, sa univerziteta Huahong, navodi da ovi rezultati ukazuju da je potrebno uraditi dodatna istraživanja o povezanosti dugog spavanja i rizika od moždanog udara. Dodaje da su prethodna istraživanja pokazala da oni koji dugo spavaju tokom noći ili dana imaju neželjene promene u nivou holesterola.
 
"Osim toga, dugo spavanje tokom noći i dremanje tokom dana mogu ukazivati na neaktivan način života, što takođe može biti povezano s povećanim rizikom od moždanog udara", ističe Ksiaomin.
  • Lenka

    13.12.2019 09:30
    anon
    Fascinantno je koliko su lenji ljudi u stanju da opravdaju svoju lenjost. "Anon", u takvim istraživanjima se ujednače grupe koje se prate i pručavaju, a ne mešaju se babe i žabe, pa da nalazi budu neupotrebljivi. Malo ko će za sebe reći "lenj sam". Izmišljuju se fraze, kao "malo sam inertan", kao "više volim svet snova"...
  • anon

    12.12.2019 14:22
    glupost
    verovatno oni sto statisticki imaju vecu sansu za mozdani udar ( bolesni ) zbog necega spavaju duze. a ne obratno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.