Lekari: Okretanje obolelih na stomak spasava živote

Američki lekari otkrili su da ukoliko se oboleli od virusa korona okrenu na stomak to može da im spasi život, piše CNN dodajući da se na taj način povećava količina kiseonika u plućima pacijenata.
Lekari: Okretanje obolelih na stomak spasava živote
Foto: Pixabay
"Tako spasavamo živote, 100 odsto. To je tako jednostavno uraditi, a videli smo izuzetno poboljšanje kod pacijenata", kaže doktorka Mangala Narišman, direktorka odeljenja za teško obolele u mreži za zdravstvenu negu "Northwell Health", u čijem vlasništvu se nalaze 23 bolnice u Njujorku.
 
Kako objašnjava CNN, pacijenti koji su zaraženi virusom korona često umiru od Akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), koji nastaje usled oštećenja parenhima pluća. Od istog sindroma umiru ljudi koji imaju grip, upalu pluća i druge bolesti.
 
Pre sedam godina francuski doktori su objavili članak, koji pokazuje da pacijenti s ARDS-om koji su bili na respiratorima imaju manju šansu da umru, ako se okrenu na stomak. Od tada, lekari u SAD okreću na stomak pacijente koji su na respiratorima.
 
CNN navodi da su američki lekari tako okrenuli na stomak jednog pacijenta na Long Ajlendu i da je potom stopa zasićenosti kiseonikom porasla sa 85 na 98 odsto.
 
Pacijenti obično ostaju da tako leže oko 16 sati dnevno, a ostatak vremena leže na leđima kako bi lekari imali bolji pristup prednjoj strani tela i lakše mogli da im daju potrebne lekove.
 
Veliki broj obolelih lekara
 
Od ukupnog broja obolelih od virusa korona u Sjedinjenim Američkim Državama na zdravstvene radnike otpada između 10 i 20 odsto, ali se oni ređe hospitalizuju nego drugi pacijenti, saopštio je nacionalni Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.
 
Podaci koji su saopšteni odnose se na sredinu prošle sedmice, kada je u SAD bilo registrovano 315.000 obolelih, a Centar je uzeo u obzir samo podatke za 49.000 za koje se pouzdano zna da li među njima ima zdravstvenih radnika.
 
Prema toj statistici, od tih 49.000 obolelih oko 9.300 slučajeva, ili 19 procenata, otpada na medicinske radnike, a u taj broj je uključeno i 27 lekara i sestara koji su umrli.
 
U izveštaju se ukazuje da podaci za sve države nisu potpuni, a u 12 država, koje imaju potpunu statistiku, zdravstveni radnici čine 11 odsto ukupnog broja obolelih.
 
Navodi se da se svega 10 odsto obolelih zdravstvenih radnika hospitalizuje, dok je u ukupnom broju zaraženih taj procenat između 21 i 31 odsto. Pretpostavlja se da je to zbog činjenice da su oboleli zdravstveni radnici u proseku dosta mlađi nego ostali zaraženi, kao i zato što su prioritetna grupa za testiranje.
  • Silver

    15.04.2020 12:53
    ?????????
    Amerikanci mogu da se izlezavaju na trbuvu a Venecualnci nesmu da bacaju male bebe dali je to svim normama Helsikog odbora za ljudska prava....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).