Hiking i trekking - zdrave aktivnosti za uživanje u prirodi

Iako imaju dosta dodirnih tačaka, hiking i trekking nisu iste aktivnosti. Zajedničko im je da to jesu aktivnosti u prirodi koje podrazumevaju pešačenje, ali razlikuju se po intenzitetu pešačenja, trajanju, opremi, i, na kraju, samoj težini izazova u prirodi.
Šta je hiking?
 
Kako objašnjavaju u Rafting centru Drina-Tara, hiking predstavlja blago-intenzivnu šetnju u prirodi po označenim ili običnim pešačkim stazama, koja najčešće traje samo jedan dan, eventualno deo noći ili čak celu noć. Ako idete na hiking, znači da ćete imati opuštenu aktivnost u prirodi po utabanim stazama i/ili putevima, koja ne zahteva posebnu fizičku spremnost, ali zahteva kondiciju za hodanje do pet sati. Hiking uključuje i upoznavanje prirode. Tu se misli na biljke, strukturu stena, geografske i istorijske činjenice. Staze za hiking su lagane ili umereno teške.
 
Šta je trekking?
 
Po definiciji, trekking podrazumeva dugo, zahtevno pešačenje najčešće u trajanju od nekoliko dana. Staze za trekking su obično neoznačene ili manje poznate staze. Trekking, osim šetnje, podrazumeva i snalaženje, orijentaciju i preživljavanje u prirodi. Izazovniji je od hikinga i zahteva veću fizičku i psihičku spremnost: morate da budete spremni da hodate od šest do osam časova dnevno. Često se od tačke A do tačke B prelazi najkraćim putem, što je moguće više pravolinijski.
 
U čemu je onda zapravo razlika?
 
Razlika je u intenzitetu i trajanju samog pešačanja. Dok je hiking lagana šetnja umerenog intenziteta po unapred obeleženim stazama sa vodičima, koja traje jedan dan i zahteva prosečnu fizičku spremnost, trekking je intenzivna šetnja po neobeleženom terenu, koja uglavnom traje po nekoliko dana i zahteva dobru fizičku i psihičku spremnost. I još jedna velika razlika je: onog trenutka kada upotrebite šator, tada to više nije hiking, tada postaje trekking, objašnjavaju u Rafting centru Drina-Tara.
 
  
 
Oprema za hiking i trekking
 
Za hiking vam je potreban par udobnih patika i ranac (30 litara je sasvim dovoljno). U rancu treba da imate obavezno vodu, hranu, rezervnu odeću i po mogućnosti nepromočivu jaknu i pantalone. I naravno, dobro raspoloženje za prijatnu šetnju u prirodi.
 
Za trekking obavezna je planinarska obuća, ranac od 50 do 60 litara koji sadrži: šator, vreću za spavanje, rezervnu odeću, plinsku bocu, opremu za paljenje vatre, hranu i lekove za najmanje sedam dana, mapu ili GPS navigator, nož. Po ovome, trekking često na engleskom zovu i backpacking. 
 
Dobrobiti od hikinga i trekkinga:
 
  • Jačanje rada srca i regulisanje krvnog pritiska. Smanjenje mogućnosti za srčani ili moždani udar
  • Sprečavanje ateroskleroze, nakupljanja masnih naslaga na unutrašnjim zidovima arterija
  • Popravljanje raspoloženja, jer mozak luči kateholamine: dopamin, noradrenalin, adrenalin, kao i endorfine
  • Gubitak kilograma, jer jedan sat hikinga i trekinga sagori između 440 i 550 kalorija
  • Popravljanje opšteg stanje organizma
  • Smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2 koji je povezan sa gojaznošću kao faktorom rizika
  • Kosti ostaju čvršće, a popravlja se i samo držanje tela
  • Boravkom na otvorenom organizam, pod dejstvom ultraljubičastih sunčevih zraka, pretvara neaktivni vitamin D u aktivan

  

 
Česta pitanja o hikingu
 
U Raftin centru Drina-Tara u svojoj ponudi imaju i organizovane hiking ture, pa se često susreću i sa pitanjima u vezi sa ovom aktivnošću.
 
Da li hiking može da pomogne da smršate?
 
Kratak i brz odgovor je: DA. Najbolja je kombinacija brzog i sporog hodanja, gde u brzim intervalima sagorevate veliku količinu kalorija, a u sporim intervalima odmarate telo. Bitno je da ne forsirate brze intervale, jer onda organizam neće efektivno sagorevati kalorije. Ono što je dobro kod hikinga je to što on sam po sebi nikada ne može da bude samo hod malog intenziteta, zato što konfiguracija terena u prirodi nikada nije ravna, i najčešće zahteva baš te kombinacije lagano povećanog intenziteta hodanja. Zato ćete neretko i kao savet od doktora dobiti da pojačate fizičku aktivnost i počnete sa šetnjama u prirodi.
 
Da li hiking može da pomogne u regulisanju krvnog pritiska?
 
Naučna ispitivanja nedvosmisleno pokazuju da hiking može da reguliše krvni pritisak i do 10 odsto. Snaga mišića, koja je potrebna da se savladaju lagane uzbrdice i prepreke na hikingu, poboljšava kondiciju i opšte zdravstveno stanje. Prilikom rehabilitacije kod srčanih bolesnika u našim banjama, jutarnji lagani hiking je obavezna aktivnost.
 
Da li je hiking koristan za mentalno zdravlje?
 
Istraživanja su pokazala da hiking ima pozitivan uticaj na sve simptome stresa i anksioznosti. Boravak u prirodi je, jednostavno, u prirodi samog čoveka, iako u moderno doba to pomalo zaboravljamo. Neretko ljudi kažu "da mi je samo na pobegnem na nekoliko dana na selo..." i to dosta govori o tome koliko nam svima boravak u prirodi prija.
 
Da li su štapovi za hiking korisni?
 
Mnoge su koristi od hiking-trekking štapova. Korist od njih je ta da obezbeđuju mnogo veću ravnotežu prilikom pešačenja. Osim toga, ruke su dosta bliže nivou srca, što dodatno poboljšava krvni pritisak. Jako su korisni i prilikom ispitivanja terena oko vas, i, ako sumnjate u neku prepreku ili neku sitnu životinju, dosta su korisni. Rad rukama povećava potrošnju energije i kalorija.
 
  
 
Bezbednost na trekking rutama
 
Bezbednost je na prvom mestu kada se organizuje jedna trekking tura. Osim ranca sa punom opremom, potrebno je da napravite istraživanje i detaljni plan pripreme za ekspediciju. Da eliminišete svaku potencijalnu situaciju koja bi ugrozila bezbednost učesnika trekkinga. Upoznajte sve članove tima o tome da sami mogu brzo da se snađu na celoj ruti, i upoznajte nekoga u koga imate poverenja i ko ne ide na ekspediciju o vašim detaljnim planovina za celu trekking avanturu.
 
Najpoznatije hiking i trekking rute na svetu
 
Naša geografska pozicija, i sam lanac Dinarida je nezaobilazna top destinacija sa hiking i trekking rute svih svetskih časopisa. Osim toga, Evropa obiluje predivnim hiking stazama, a pobrojati ih samo nekoliko bilo bi nemoguće. Najbolje je da istražite zemlju u kojoj želite na hiking, i nesumnjivo ćete brzo otkriti svoju destinaciju. Ali, nezobilazne su svetski poznate destinacije: Base Camp na Everestu, Peru i Maču Pikču, Himalaji u Indiji, Južne Alpe na Novom Zelandu...

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.