VIDEO: Holanđani rade na razvoju laserske injekcije, neće imati iglu i biće skoro bezbolna

Holandski naučnici rade na razvoju laserske tehnologije koja bi mogla rezultirati "gotovo bezbolnim" injektiranjem vakcine bez igle.
Svoj dosadašnji uspeh smatraju napretkom koji će kod nekih pacijenata ublažiti strah od igle i doprineti većem broju vakcinisanih.
 
Uređaj koji podseća na "pištolj s mehurićima" koristi laser koji potiskuje sićušne kapljice kroz spoljašnji sloj kože, pojasnio je Dejvid Fernandez Rivas, profesor sa Univerziteta Tvente i naučni asistent na Tehnološkom institutu u Masačusetsu (MIT), koji je osmislio i razradio ovu ideju.  
 
Sam postupak je brži od uboda komarca i "ne bi trebalo da boli" jer se nervni završeci na koži međusobno ne dodiruju. Dodao je da će postupak još dodatno proučiti.
 
"Staklo u kojem se nalazi tečnost zagreva se laserom u milisekundi, a potom se u tečnosti stvara mehurić koji potiskuje tečnost kroz spoljašnji sloj kože brzinom od najmanje 100 km na sat", rekao je u intervjuu za Rojters.
 
"Takav postupak omogućuje ubrizgavanje tečnosti kroz kožu bez ikakvog oštećenja ili ožiljka. Ne vidi se nikakva ranica niti ulazna tačka", rekao je Rivas, dodavši kako očekuje da će njegov izum doprineti tome da se na vakcinaciju odluči više ljudi, a istovremeno će sprečiti rizik od kontaminacije do koje može doći zbog prljavih igala. 
 
I na kraju, ali ne i manje važno, njegov izum će doprineti smanjenju medicinskog otpada.
 
Testiranja na uzorcima tkiva uspešno su sprovedena zahvaljujući bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 1,5 miliona evra, a zahtev za finansiranjem početka testiranja novog uređaja na volonterima kompanija će podneti još ovog meseca, otkrio je Rivas.
 
Rekao je i da će nova start-up kompanija sarađivati s predstavnicima farmaceutske industrije kako bi testirala i plasirala tehnologiju Bubble Guna.
 
No, do trenutka kada će metoda postati dostupna široj javnosti moglo bi da prođe i tri godine, u zavisnosti od napretka postignutog u istraživanjima i o regulatornim pitanjima.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).