Naučnici otkrili zašto mozak troši mnogo energije čak i kod pacijenata u komi

Ljudski mozak troši do 10 puta više energije od ostatka tela, a to je u proseku 20 odsto energetskog unosa kada se odmaramo.
Naučnici otkrili zašto mozak troši mnogo energije čak i kod pacijenata u komi
Foto: Pixabay

Čak i kod pacijenata koji su u komi, za koje se kaže da proživljavaju moždanu smrt, mozak i dalje troši veliku količinu energije što je samo dva do tri puta manje nego inače.

Jedna od velikih misterija neurologije je i zašto neaktivan organ i dalje zahteva toliko snage.

Nova studija konačno je dala odgovor na to pitanje.
 
Proces slanja informacija
 
Kada moždana stanica prosleđuje signal drugom neuronu, čini to putem sinapse, odnosno dodirne tačke između aksona jedne stanice i dendrita ili aksona druge.
 
Prvo predsinaptički neuron šalje mnoštvo vezikula na kraj svog anksona, najbliže sinapsi. Vezikule zatim usisavaju neurotransmitere iz neurona, ponašajući se kao košuljice u kojima se prenosi važna poruka.
 
Te "košuljice" zatim putuju do same ivice neurona, gde se spajaju sa membranom oslobađajući pritom neurotransmitere (poruku) u sinapsu. 
 
Već od pre znamo da ovaj proces zahteva znatnu količinu energije.
 
Zašto mozak u mirovanju troši puno energije?
 
Šta se događa sa ovim sistemom kada nervna aktivnost utihne i zašto onda mozak i dalje nastavlja da troši veliku količinu energije?
 
Kako bi to shvatili, naučnici su sproveli nekoliko eksperimenata na nervnim završecima i upoređivali su metaboličko stanje aktivne i neaktivne sinapse. 
 
Čak i kada nervni završeci nisu slali poruke, sinaptičke vezikule su i dalje imale visoke zahteve za metaboličkom energijom.
 
Naime, izgleda da "pumpa" koja stoji iza potiskivanja protona iz vezikula i usisavanja neurotransmitera nikada ne miruje, te da je za njen rad potreban stalan dotok energije.
 
Ta "pumpa" je, tokom sprovođenja eksperimenata, bila kriva za polovinu metaboličke potrošnje sinapse u stanju mirovanja, piše Science Alert.
 
Pumpa koja propušta
 
Naučnici su objasnili da je razlog tome to što ta pumpa ume da propušta pa sinaptičke vezikule neprestano izbacuju preko njih protone, čak i ako su već pune neurotransmitera i ako neuron nije aktivan.
 
Neki neuroni u mozgu su verovatno podložniji gubitku energije, te bi bilo dobro ustanoviti razlog za to kako bismo mogli što duže da ih očuvamo, čak i ako su lišeni kiseonika ili šećera.
 
"Pomoću ovakvih otkrića možemo bolje razumeti zašto je ljudski mozak toliko ranjiv u situacijama prekida ili slabe distribucije energijom", rekao je biohemičar Timoti Rajan s fakulteta Vejl Kornel Medisin u Njujorku.
 
"Kada bismo imali siguran način da smanjimo ovaj odliv energije i tako usporimo metabolizam mozga, to bi moglo biti vrlo korisno u kliničkom smislu", dodao je.
 
Istraživanje naziva "Synaptic vesicle pools are a major hidden resting metabolic burden of nerve terminals" objavljeno je u časopisu Science Advances.

Teme

mozak

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).