Neuhranjenost trudnica i dojilja porasla za 25 odsto u poslednje dve godine

Akutna neuhranjenost kod trudnica i dojilja porasla je za 25 odsto u poslednje dve godine u 12 zemalja, navodi se u novom izveštaju UNICEF-a.
Neuhranjenost trudnica i dojilja porasla za 25 odsto u poslednje dve godine
Foto: Pixabay
Izveštaj koji je objavljen danas, uoči Međunarodnog dana žena, baziran je na istraživanjima u 10 zemalja Afrike i dve na Bliskom istoku koje su najteže pogođene krizom hrane izazvanom ratom u Ukrajini.
Loša ishrana kod trudnica i dojilja može dovesti do slabljenja imuniteta i komplikacija tokom trudnoće i porođaja.
U nekim zemljama podsaharske Afrike ranije je zabeležena visoka stopa smrtnosti novorođenčadi zbog raznih komplikacija. U svetu je 51 milion dece mlađe od dve godine niže od visine uobičajene za taj uzrast zbog neuhranjenosti.
 
Neuhranjenost može prouzrokovati zaostajanje u razvoju, a polovina njih zaostaje tokom trudnoće ili tokom prvih šest meseci života, navodi se u izveštaju.
 
"Bez hitne akcije međunarodne zajednice, posledice bi mogle da utiču na generacije koje dolaze", rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel.
 
Broj neuhranjenih devojčica i žena povećao se sa 5,5 miliona u 2020. na 6,9 miliona u 2022. u Burkini Faso, Čadu, Etiopiji, Keniji, Maliju, Nigeriji, Somaliji, Južnom Sudanu, Sudanu, Jemenu i Avganistanu, navodi se u izveštaju.
 
UNICEF preporučuje povećanu pomoć u ishrani i snabdevanje osnovnim namirnicama kao što su brašno, ulje i so kako bi se smanjio nedostatak mikronutrijenata. U izveštaju je takođe preporučeno da se trudnicama i dojiljama obezbedi pristup uslugama ishrane i suplementima.
  • Vojkan

    08.03.2023 09:21
    Strava !
    "Neuhranjenost trudnica i dojilja porasla za 25 odsto u poslednje dve godine.."
    - Mogu da zamislim na šta liče bebe (odn. deca) takvih trudnica...
  • Beki

    07.03.2023 13:45
    Beki
    I Srbija spada u te zemlje! Mnoge Trudnoce nemaju para za sve sto je potrebno u danasnje vreme i dovija se kako ko zna i ume...ako ima od cega jer su Trudnoca i Deca na ovo siromastvo,zaista postala luksuz i uskoro ce,postati samo za materijalno bogate!!!Tako smo kao drustvo,hteli i dobili...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.