Osetljiv želudac: Zašto nastaje i gde potražiti pomoć?

Osetljiv želudac je hronična muka mnogih. Kiselina, gorušica, čir, upala, mučnina i nadimanje samo su neki od nelagodnih simptoma problema sa digestivnim traktom.
Osetljiv želudac: Zašto nastaje i gde potražiti pomoć?
Foto: Pexels

Problemi sa želucem mogu da budu i mnogo ozbiljniji od gorušice i čira, pa tako nastaju i maligne bolesti.

Osetljivost želuca zahteva prilagođavanje ishrane i vrlo veliku pažnju kod onih koji imaju ovu muku. Kafa, masna hrana, šećer, gazirani napici, pojedine namirnice, u kombinaciji sa nezdravim stilom života, uzrokuju tegobe koje nekad nije lako lečiti. Pojedincima nije strano ni da posežu za kućnim, nemedicinskim sredstvima koji navodno otklanjaju problem sa kiselinom, ali bez odlaska kod lekara - nikada zapravo ne znate u kakvom ste stanju.

Kako znate da imate problem sa želucem?
 
Osećaj generalne tegobe može da bude dovoljan da zaključite da imate problem sa želucem. Nadutost, mučnina, osećaj žarenja, kiselost, ali i jasan bol u predelu želuca može da bude nagli, probadajući i da se ne stišava. Možete da osećate da vam je stomak tvrd kao kamen i da vas boli svaki položaj tela, što je zasigurno znak za uzbunu.
 
Funkcija želuca je da, pomoću želudačne kiseline i mišića, pomaže u varenju hrane. Zato želudačna kiselina nije štetna, ali njena prekomerna količina treba da se reguliše. 
 
Vrlo često stanje koje nastaje usled iritacije želuca je gastritis, od kog boluje sve više građana. Neki njegove simptome, nažalost, ignorišu, neki "gase vatru" konzumacijom uobičajenih lekova na svoju ruku, a drugi kontrolišu svoju bolest i proređuju situacije u kojima se gastritis javlja. Ključno je prilagođavanje ishrane - smanjenje količine kafe i iritantnih napitaka, te izbegavanje previše masne, kisele i ljute hrane. U kombinaciji sa zdravim stilom života, redovnim snom i fizičkom aktivnošću, moguće je gastritis držati pod kontrolom.
 
Jedan od najvećih okidača - stres
 
Ljudi su skloni umanjivanju značaja uticaja stresa. Ponekad tek u ordinaciji lekara pomislite na stresne situacije koje su bile "okidači" poremećaja rada želuca i nelagoda. Budući da je stres nemoguće potpuno eliminisati iz života, kontrolisanje sredine u kojoj živimo ključno je za naše zdravlje i mimo digestivnih problema.
Gde potražiti pomoć?
 
Gastroenterolog će vam dati najbolje savete i uvek je ispravna odluka potražiti stručnu pomoć. Na raspolaganju su vam stručnjaci novosadske Poliklinike "Uromedica NS", bilo da je reč o kiselini koja muči želudac, gastritisu ili drugoj gastrointestinalnoj tegobi. 
 
U Poliklinici "Uromedica NS", osim pregleda specijaliste, možete obaviti specijalističke preglede poput kolonoskopije, gastroskopije i anoskopije, koji neretko spasavaju živote.
 
Zakažite termin kod vrhunskih gastroenterologa već danas u Gundulićevoj 8 ili na broj telefona 021/261-11-88. Zakazivanje je moguće i putem mejla uromedicans1@gmail.com.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.