Objavljena lista 20 najbolnijih zdravstvenih stanja

Iako svako od nas ima različit prag tolerancije na bol, možemo se složiti s tim da je to svejedno neugodna pojava i može uticati na kvalitet obavljanja naših svakodnevnih zadataka.
Objavljena lista 20 najbolnijih zdravstvenih stanja
Foto: Pixabay
Ponekad je teško spoznati jačinu nečijeg bola ako ga i sami nismo iskusili. 
Kako bismo to mogli što bolje da razumemo, Nacionalni institut za zdravlje objavio je popis 20 najbolnijih zdravstvenih stanja.
Svako od ovih stanja uzrokuje nepodnošljive bolove koji u mnogim slučajevima mogu da prerastu u hronične, donosi News Medical. Isto tako, ako se ove pojave ne dijagnostikuju na vreme, mogu dovesti do mnogo ozbiljnijih posledica, upozoravaju stručnjaci, čiji popis najbolnijih zdravstvenih stanja uključuje sledeće:
 
- endometriozu,
- herpes zoster,
- herniju diska,
- upalu slepog creva,
- smrznuto rame,
- cluster glavobolju,
- slomljenu kost,
- kompleksni regionalni bolni sindrom (CRPS),
- srčani udar,
- artritis,
- giht,
- srpastu anemiju,
- migrenu,
- išijas,
- kamen u bubregu,
- neuralgiju trigeminusa (iznenadan, jak bol u licu),
- akutni pankreatitis,
- čir na želucu,
- fibromialgiju,
- bolove nakon operativnih zahvata.

Teme

BOL
  • Isidora

    03.08.2023 22:06
    Najgora je...
    ... fibromialgija.
    Jer je hronična.
    Čovek ne želi da živi.
  • Gorm

    03.08.2023 09:44
    @majka
    Porođaj je poslednja faza takozvanog 'drugog stanja'. Trudnoća nije bolest ili zdravstveno stanje. Zato se koristi termin 'drugo stanje', kao sveopšte prihvaćena terminologija u stručnim i u kolokvijalnim krugovima izražavanja. Trudnoća je izuzetno zahtevna, fizički i mentalno, a sam porođaj ume biti neverovatno bolan i neugodan. Zato su žene heroji, neovisno o vrsti. ❤️
    A sve ovo tek da razumete zašto na ovu listu nisu uvrstili porođaj. Nije iz razloga nemara, neznanja ili ličnih preferenci. Prosto, sam porođaj i trudnoća koja prethodi ne predstavljaju (kompromitovano) zdravstveno stanje, bez obzira na komplikacije koje se nažalost mogu dogoditi tokom trudnoće ili samog porođaja. Te komplikacije, opet, su zdravstveno stanje za sebe. Svako dobro!
  • majka

    03.08.2023 08:45
    a gde je porodjaj?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?