Obeležen Svetski dan prevencije nedostatka joda - zašto je važan?

Svetski dan prevencije nedostatka joda obeležen je 21. oktobra sa ciljem da se podigne svest javnosti o važnoj ulozi joda u očuvanju ljudskog zdravlja.
Obeležen Svetski dan prevencije nedostatka joda - zašto je važan?
Foto: Pixabay

Nedostatak joda je jedan od najčešćih zdravstvenih problema u svetu koji se može sprečiti. 

Prema  podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO) nedostatak joda ugrožava  oko dve milijarde ljudi u svetu i glavni je uzrok pojave mentalne retardacije.

Deset znakova koji ukazuju na to da vam možda nedostaje jod u organizmu:
  • neočekivano povećanje telesne težine
  • osećaj malaksalosti 
  • hronični umor 
  • gubitak kose 
  • suva koža 
  • problemi sa učenjem i pamćenjem
  • neregularni menstrualni periodi 
  • gušavost, odnosno uvećanje štitne žlezde
  • loše raspoloženje
  • grčevi u mišićima 
Ljudsko telo ne može da proizvede niti skladišti jod, pa je stoga neophodno da se svakodnevno unosi.
Unos minerala je najbolji putem hrane i pića. Takav unos je mnogo korisniji nego kada se koriste suplementi. Najbolji izvori joda u ishrani su alge, morska riba i morski plodovi.
 
Apsorpcija joda može biti smanjena i unosom namirnica iz grupe goitrogena, u koje spadaju kupus, karfiol, kelj, prokelj, brokula, senf, soja, semenke lana, kikiriki i drugo.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje