Insulinska rezistencija: Zašto su musli i smuti problematična hrana?

Insulinska rezistencija je veoma veliki problem i stanje koje se teško otkriva.
Insulinska rezistencija: Zašto su musli i smuti problematična hrana?
Foto: Pixabay

"To je stanje kada insulin koji se normalno luči da bi održao koncentraciju šećera u krvi nije dovoljan, pa mora da se izlučuje u većoj količini da bi naterao taj 'neposlušni' šećer da uđe u naše ćelije", kaže doktorka Branka Birovljev Konstantinović, specijalista higijene ishrane.

Zbog čega je insulinska rezistencija u današnje vreme sve češća?
 
"Ranije, u periodima kada nije bilo gladi, insulin je, kada bi ljudi nešto pojeli, stavljao tu hranu u rezerve 'za kišne dane' i to se koristilo kada hrane nije bilo. Kako danas mi nemamo tih 'kišnih dana', ne jedemo faktički samo kada spavamo. Tako da mi ne trošimo te rezerve, hrane imamo u obilju i to je dovelo do preplavljenosti insulinskom rezistencijom, koja je, možemo reći, posledica unosa današnje procesuirane hrane.
 
To nije samo hrana bogata šećerom i skrobom, već i hrana koja sadrži fruktozno-glukozni sirup, a takva je gotovo sva sadašnja procesuirana hrana - 80 odsto hrane u našim prodavnicama sadrži taj sirup, pored aditiva i konzervansa. On je veliki problem, a stavlja se skoro u svu hranu jer poboljšava ukus, sladak je, deluje na naše receptore za hormone sreće i zadovoljstva, što se obilato koristi. Pogotovo deci takva hrana godi - ta procesuirana hrana, razni sokovi, ne samo gazirani, popularni smutiji i musli takođe sadrže taj sirup, tako da i kod dece, baš iz tog razloga, viđamo veliki problem masne jetre, pa i dijabetes tip 2."
Koji su simptomi?
 
"Simptomi kod insulinske rezistencije su nespecifični i to je razlog zbog kojeg se ona teško otkriva. Može da se javi povećana glad, može da se javi visok pritisak, mušice pred očima, ako osoba dobije naglo u težini, pojava masnih naslaga oko stomaka, promene na koži - akne, ekcemi i specifična mrka prebojenost u predelu vrata i pazušnih jama."
 
Do čega ona može dovesti?
 
"Insulinska rezistencija može dovesti do dijabetesa tip 2, kao i do drugih hroničnih bolesti i njihovih posledica, kao što su policistični jajnici, kardiovaskularne bolesti, glaukom, katarakta, neuropatije..." 
 
Šta možemo uraditi na prevenciji?
 
"Za insulinsku rezistenciju i dijabetes tip 2 mi smo odgovorni, naš životni stil. Promena životnog stila daje rezultate - tu se ne misli samo na ishranu, koja je naravno jako bitna, ona je osnov, ali utiču i mnoge druge stvari, kao što je hronični stres. Danas smo svi svesni da smo pod velikim stresom i njega treba otkloniti - ranije ići na spavanje, baviti se fizičkom aktivnošću poput joge i pilatesa, ne neki intenzivni trening poput vežbanja u teretani, nego mirne vežbe koje opuštaju.
 
Naravno, ishrana je jako bitna, a ukazala bih na neke greške koje se prave. Razni musli danas se nazivaju 'šećer sa šećerom' - to je ugljeni hidrat u koji se često dodaje fruktozno-glukozni sirup da bi te pahuljice bile hrskavije i ukusnije, pa neko, misleći da se hrani zdravo, u stvari pogoršava stanje. Smutiji i sokovi uništavaju dijetetska vlakna koja su važna za stabilizaciju šećera u krvi, a potrebno je da unosimo hranu koja neće naglo podići visok nivo glukoze u krvi, nego će to činiti postepeno. Zato je bitno da se voće, a i povrće unosi sa korom, sa dijetetskim vlaknima. A šta mi radimo - za jedan obrok možemo da popijemo i sok od pet ili više ceđenih pomorandži, a pitanje je da li bismo mogli da pojedemo toliko pomorandži." 
 
Dodaci ishrani
 
"S obzirom na to da u hrani nema dovoljno hranljivih materija, a dijetetska vlakna sve više uklanjamo, korisna je dopuna našoj modernoj ishrani. 
 
 
Calivitin preparat Nopalin predstavlja obilje dijetnih vlakana iz ploda jednog meksičkog kaktusa i njegovo osnovno dejstvo je da smanjuje koncentraciju šećera u krvi, a utiče i na nivo masti. Sadrži aminokiseline koje takođe smanjuju nagle skokove glukoze, ima i antioksidativno dejstvo, ubrzava peristaltiku i čisti creva tako da rasterećuje jetru.
 
Znamo da kod insulinske rezistencije osoba teško može da smrša, stalno je gladna, a Nopalin daje osećaj sitosti, tako da osoba manje jede i manje se luči insulin, a i kad nešto pojede, ne prave se veliki skokovi insulina.
 
Neko može biti i mršav ili normalno uhranjen, a da ima insulinsku rezistenciju, ali tada se radi o hroničnom stresu i tu je mehanizam dejstva drugačiji. 
 
Rhodiolin je preparat biljke Rhodiola rosea koju su koristili stogodišnjaci na Kavkazu. Sadrži cink, bogat je vitaminima i mineralima, a ima i dva važna alkaloida. Deluje antidijabetogeno, a utiče i na nivo masti. Ta lipolitička aktivnost je blokirana kod insulinske rezistencije i tu su ovi suplementi veoma korisni, zato što mi ne možemo da podstaknemo razlaganje masti, ako neko ima visok insulin.
 
Hrom je takođe bitan kod insulinske rezistencije jer on suzbija osećaj gladi, utiče na povećanje HDL holesterola koji je smanjen, kao i na snižavanje krvnog pritiska, generalno na regulaciju tog metaboličkog sindroma.
 
U maloj količini se hrom nalazi u hrani, nešto ga ima u bananama, crnom hlebu i spanaću. Preparat Chromium max je dobar u suzbijanju želje za slatkim do koje dolazi usled naglog pada nivoa šećera u krvi.
 
 
Preparat Organic acai, egzotično voće iz prašuma Amazona, spada u biološki aktivnu hranu. On stabilizuje nivo šećera u krvi, ali i utiče na širenje krvnih sudova, što je važno jer insulinska rezistencija vodi ka kardiovaskularnim bolestima i oštećenju krvnih sudova. Sadrži vitamine, minerale, aminokiseline, nezasićene masne kiseline"
 
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu koje radi svakog radnog dana od 16 do 18 časova.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu:
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".