Evo čega zaista ima u cigaretama

Internet stranica "Smoke Free Forsyth", posvećena pomaganju ljudima okruga Forsajt iz Severne Karoline da prestanu da puše, navodi kako cigarete sadrže više od četiri hiljade hemikalija, među kojima je većina identična onima koje se nalaze u toksičnim odlagalištima.
Internet stranica "Smoke Free Forsyth", posvećena pomaganju ljudima okruga Forsajt iz Severne Karoline da prestanu da puše, navodi kako cigarete sadrže više od četiri hiljade hemikalija, među kojima je većina identična onima koje se nalaze u toksičnim odlagalištima.

Među sastojcima našli su se između ostalog i aceton, otrov za pacove, amonijak koji se koristi kao sredstvo za čišćenje u kući, kanalizacioni plin metan i plin koji se nalazi u upaljačima.

Cigarete takođe sadrže arsen (koji se koristi u otrovima za pacove), butan, ugljen monoksid, kadmijum (koji se koristi u baterijama), otrov cijanid i zabranjeni insekticid DDT, formaldehid (koji se koristi za očuvanje mrtvih životinja), hidrazin odnosno raketno gorivo kao i kiselinu koja se inače može naći u vosku sveća, olovo, polonijum.

"Jedan od problema s cigaretama je taj što imaju stotine dodatnih sastojaka, ne samo ono što se prirodno nalazi u biljci duvana. Ono što dodatno komplikuje situaciju je činjenica da kada se te hemikalije zapale tada nastaje drugi oblik hemikalija koje mogu imati dodatne posledice po zdravlje", kaže doktor Luz Klaudio za "Medical Daily".

"American Lung Association" poručuje kako najmanje 69 hemikalija koje se nalaze u cigaretama uzrokuju karcinom.

  • Dawkins

    05.05.2014 08:23
    Dole duvan, zivela domacica!!!
  • Tenk

    04.05.2014 17:53
    E jbg... nije da ne mogu, nego mi se neće nešto... a inače je ogromna razlika između domaćeg duvana i duvana u US u EU... Daleko kvalitetniji duvan sam trošio u Americi i Evropi. Ista cigara, po licenci, otkupljena, nazovi kako hoćeš, kod nas je gorka i cepa grlo... A prestaću svakako jednog dana... kad legalizuju onu domaću :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.